Публикация

От печата: По-малко средства за болниците

Лекарите готови за протести


Болниците ще получават от здравната каса 60-70% от изработеното през четвъртото тримесечие. Това информира в. „Капитал Daily”, като цитира изказване на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева пред парламентарната здравна комисия.

Д-р Андреева изтъкна като причина дефицита от 130 млн. лв. по бюджета на здравната каса. На последното си заседание надзорният съвет освободи оперативния резерв от 270 млн. лв. за плащане на извършена дейност. По принцип за болнична дейност в бюджета на касата са предвидени 1,189 млрд. лв., което означава, че заедно с резерва тези пари няма да са достатъчни за медицински услуги в клиниките, посочва изданието.

В отговор председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов обяви, че те са предупреждавали отдавна за недостатъчните средства за клиниките и че през ноември лекарите ще бъдат на улицата.

Към края на август тази година дълговете на държавните болници са за 326 млн. лв., като от тях 65 млн. лв. са просрочени. Заедно със задълженията на ведомствените болници сумата нараства до над половин милиард лева.


Коментари