Публикация

При навременна консултация само 20% от двойките реално имат нужда от инвитро

Интервю с акушер-гинеколога д-р Йосиф Димитров


Д-р Йосиф Димитров e акушер-гинеколог, завършил е медицина в Санкт Петербург, Русия. Още като млад специалист става член на екипа, благодарение на който у нас се ражда първото бебе инвитро. В момента е зам.-председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. Работи и като главен асистент в Университетска АГ болница „Майчин дом”.

През 1995 г. създава „Инвитро АГ Медицински център „Димитров“, където с подкрепата на екип от висококвалифицирани специалисти помага на стотици български двойки с репродуктивни проблеми. „ИнВитро АГ Медицински център Димитров” е единственият български център, oдобрен за член на международната асоциация на инвитро клиниките „APART” (International Association of Private Assisted Reproductive Technology Clinics and Laboratories).

Хобито на д-р Димитров са книгите, обожава да чете и  купува почти всички нови издания. Често прави дарения на читалищни библиотеки, защото е невъзможно да съхранява вкъщи толкова много книги.

- Д-р Димитров, според последните проучвания от всички новородени българчета, които всеки ден проплакват у нас, поне три са „бебета от епруветка“. Вярно ли е, че едно от указанията ви към  новодошлите при вас за консултация е: „Въпреки че става дума за наука, елате поне с малко вяра в чудесата...“?

- Не, не, не знам откъде сте чули това, аз и колегите ми вярваме в медицината (смее се).

- Но когато говорим за зачатие, не може всичко да е само наука, нали?

- Разбира се, че в зачатието не може всичко да е само наука... Изключително важна е психологическата нагласа, както и надеждата и вярата, че ще се сдобиеш с наследник. Науката и надеждата вървят ръка за ръка.

- Имате ли представа колко деца по света са родени инвитро?

- От първото инвитро бебе досега в света са се родили над 4 милиона дечица. Това означава над 8 милиона щастливи родители и още два пъти по толкова усмихнати баби и дядовци.

- Вашият център активно подкрепи благотворителната кампания „Любовта е действие“ и дарихте една безплатна инвитро процедура. Знаете ли вече коя двойка е спечелила наградата?

- Все още очакваме да ни се обадят. Надявам се, че ще помогнем да се роди още едно истински желано бебче. Редно беше да подкрепим  тази кампания. Въпреки че у нас вече има не един и два центъра за репродуктивна медицина, информацията не е достатъчно.

- Например?

- В страната има около 200 000 семейства с репродуктивни проблеми, но по-голяма част от тях не знаят към кого и кога да се обърнат. Още по-тревожното е, че голяма част от тези двойки не са потърсили помощ от специалист, а има и такива, които не смеят или отказват да споделят проблема си.

- Кога тези двойки според вас трябва да потърсят специализирана медицинска помощ, а не само да се надяват на народна медицина?

- Ако е изминала година и половина след като двамата са решили да си имат рожба, а очаквания резултат го няма. Тогава им препоръчвам да се обърнат към репродуктивна медицина. Огромен процент от тези хора казват, че не знаят дали имат проблем. Но те всъщност имат – не могат да осъществят желаното забременяване. Причините за това при всяка семейна двойка са различни и към тях подходът е индивидуален.

- Първото българско инвитро бебе се роди през 1987 г. Какво се промени от тогава досега?

- Много неща – и в науката, и в медицинската апаратура. Тогава бях асистент в Института по ендокринология, но за бързия ни напредък много ни помогна фактът, че целият ни екип се занимаваше с проблемите на репродуктивната ендокринология. Когато започнахме проучванията, нямахме дори основните уреди, затова се опитвахме да си ги приспособим. След дълго търсене разбрахме, че в „Майчин дом” в София има един от нужните ни инструменти, но е заключен в някакво чекмедже...

- Защо?

- Защото никой не можел да го ползва. А сега и техниката, и науката продължават да вървят напред и ние самите продължаваме да трупаме нови познания – ходим на световни конгреси, посещаваме международни семинари.

- А как предавате опита на своите колеги?

- Два пъти в месеца един от нас изнася доклад по определена тема, после дискутираме новостите. Въпреки че екипът ни е от медици с научни степени и звания, въпреки че имат дългогодишен опит – специализирали са във водещи световни клиники, винаги когато е възможно, ги изпращаме на нови специализации. 

- Някъде четох, имате и външен консултант, виден австрийски професор...

- Точно така, това е австрийският проф. д-р Вилфред Файхтингер, който е ръководител на екипа, създал първото IVF бебе в Австрия. Привлякохме го за консултант, защото при нас наистина обучението и усъвършенстването на знанията вървят непрекъснато напред – не може да стоим на едно място, че току-виж децата ни надминат. Шегувам се, разбира се, но първите бебета, създадени в нашия инвитро център, вече са абитуриенти, така че нищо чудно и дай боже някои от тях да станат наши колеги... 

- „Вашите“ бебета са повече от 600, а центърът, който ръководите, наскоро навърши абитуриентска възраст, стана на 18 години... 

- Подаръкът, който си правихме за нашия „абитуриентски бал“, е новата ни сграда. За откриването й поканихме и част от „нашите“ бебета – някои от които са първолаци, други – зрелостници. Но по-важното е, че вече имаме по-добри условия, повече пространство, оборудвани сме с нова лаборатория, апаратурата ни е от най-ново поколение, което е голямо улеснение за всички колеги.

- Твърдите, че „науката и надеждата“ вървят ръка за ръка в областта, в която работите. Срещат ли се често и безнадеждни случаи?

- В медицината има всякакви случаи, но добрата новина е, че при навременна консултация със специалист по репродуктивна медицина само 20% от двойките реално имат нужда от инвитро. Повечето двойки могат по-леко и по-бързо да осъществят мечтата си за бебе. Така че нека не отлагат и да не чакат само чудеса. Те се случват, но... когато любовта е в действие.

 

Д-р Йосиф Димитров е сред неколцината медици, които правят първите успешни опити за оплождане инвитро, преодолявайки скептицизма, недоверието, трудностите. Днес, с вече 18-годишна история и стотици дарени с най-голямото щастие семейства, „Инвитро АГ медицински център „Димитров” е единственият у нас, приет за член на Международната асоциация на инвитро клиниките „APART”.

Преди дни бе открита и новата, обзаведена и оборудвана по всички световни стандарти сграда на клиниката – в столичния квартал „Младост 1”. В нея за първи път ще бъде приложен и нов подход за култивиране на ембриона - чрез устройство, максимално имитиращо движенията на маточната тръба. Тъй като това има огромно значение за метаболизма, очакванията са шансовете за успешна бременност значително да се увеличат.


Коментари