Публикация

Бюрократични проблеми бавят лечението на пациентите с ревматологични заболявания

През последните години биологичните лекарства се налагат като първи избор в терапията.


Пътят на ревматологичноболните преминава през различни трудности, свързани с подготовка на документацията за започване на лечение с биологични средства, неясноти около лабораторните, рентгеновите и изследванията за продължаване на терапията след първоначално 6-месечно провеждане. Това заяви д-р Мадлен Николова от Клиниката по ревматология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" по време на традиционната среща Сила за здраве“ на MSD България. По думите й през последните години именно биологичните лекарства се налагат като първи избор в терапията на ревматологичните заболявания. 

Ранната диагностика и навременното лечение от специалист е решаващо за пациентите с псориатичен артрит - едно от най-разпространените ревматологични заболявания в световен мащаб. Според най-новите изследвания  за патогенезата на псориазиса, измененият имунен отговор е съществен за появата на възпаление в кожата, ставите и кръвоносните съдове, обясни д-р Валентина Решкова от същата клиника. Става дума за имунна дисрегулация, която води до хронично възпаление и причинява органни нарушения и повишена заболяемост и смъртност. Един от най-важните белези за имунна дисрегулация е активирането на възпалителни цитокини, като IL 12, IL 6 или TNF alpha, чиито въздействия водят до патологични изменения.

Сред най-съвременните терапевтични  подходи е лечението с голимумаб, коментира д-р Решкова. Клиничните проучвания показват, че лечението с този препарат значително подобрява активния PsA и свързания с него псориазис на кожата и ноктите на 24 седмица от старта на терапията. Това е първият приложен подкожно анти-TNF агент, който показва ефикасност при свързани с PsA ентезит, дактилит и псориатична болест на ноктите.


Коментари