Публикация

Д-р Пачова: Бебето чува и помни още в утробата, вече се говори за пренатално възпитание

Председателят на Асоциацията на лекарите хомеопати съветва бременните да търсят помощ при изживян силен стрес.


- Д-р Пачова, вече има доста изследвания за това, че бебетата помнят и разбират още в утробата. Как гледате на идеята за пренатално възпитания като хомеопат?

- Човекът е информационна система, която се задвижва още от първия ден на неговото създаване в утробата. Доскоро се смяташе, че той идва на бял свят като лист хартия, на който възрастните започват да пишат. Сега вече се знае, че детето разбира и помни информацията още в ранните етапи на вътреутробното развитие. След това я използва в процеса на своето развитие. Това провокира психолози и възпитатели за друг поглед към периода на пренаталното развитие. На тази тема в аюрведа например са посветени цели трудове. В Индия е прието да се търсят специалисти, които да посъветват бъдещите родители за периода на зачеване, как да протече бременността, в каква обстановка да живее жената, за да се роди детето необременено. Там попаднах на книжка по проблема и в нея намерих цитат от Петър Дънов. Думите му гласят, че войните ще изчезнат, когато всички майки обяснят на неродените си деца, че не желаят война. Това ме мотивира дълбоко да разпространявам идеята колко важен е пренаталният период от развитието на детето. За да се роди здраво и спокойно бебе, бъдещата майка трябва да се грижи за себе си.

- Какво препоръчвате на бременните, как да се грижат за себе си?

- Бъдещата майка трябва да живее в максимално позитивна среда - да не чете и гледа страшни новини или филми, да внася информация с положителен знак в душата и емоциите си. Хубаво е на нероденото бебе да се чете подходяща литература. В някои държави вече има книги за пренатално четене - те са подбрани специално да въздействат положително на бебето в утробата. Идеята е майката да започне да го запознава с това, което иска то да харесва и обича, още на този етап от развитието. Особено след 4-ия месец на бременността е добре родителите да запознават малките си с областите, към които искат те да развият интерес. Експерименти с новородени бебета показват, че те имат памет за чутото слово до няколко месеца след раждането. Бременната чете на детето в утробата, а няколко месеца след раждането се прави опит - същият текст се чете от майката, от чужда жена и от мъж, след това се чете на английски, пуска се и шум от ромолене на вода. Доказано е, че се активират различни мозъчни зони при всеки отделен случай.

Ако жената преживее серия от травмиращи събития по време на бременността, тя ще се разстрои емоционално, но това се отнася също и за нейната биохимия. Биха могли да се появят проблеми с конкретни органи и системи. Затова е важно навреме да се неутрализира силният стрес, от който жените не могат да се отърсят със собствени сили. Не бива обаче да се страхуваме от самия стрес до такава степен, че да мислим, че сме безпомощни.

- Кога е нужна помощ?

- Наред с всички обичайно препоръчвани от лекарите средства, ако бременната е силно и внезапно изплашена, тя може да потърси хомеопат или Бахов терапевт, за да й бъде дадено подходящо лекарство. Причината може да е хронична умора, която прави бъдещата майка раздразнителна и тя започва да реагира остро и на обикновени ситуации - например силно се напряга, ако по-голямото дете плаче. Тогава е необходима помощ за укрепване на нервната система. Това може да стане и с шуслеровата терапия - минералните соли ще дадат по-голяма устойчивост на външните дразнители. Поради стреса бременната може дори да вдигне кръвно или да повръща. Дори един спешен ремонт вкъщи може да се превърне в източник на стрес за нея. 

Важно е да се възстанови балансът, защото тогава и детето ще се чувства добре. Двата организма са като скачени съдове. Ако бременната е гневна или тъжна без повод, това може да е информация, която идва откъм детето Такива емоции не бива да се игнорират, за да се върне равновесието и за малкото. Промяната на хормоналното състояние прави жената по-емоционална, от друга страна, силните емоционални преживявания могат да нарушат хормоналния баланс. Това е факт при всички хора, но при бременните се наблюдава в по-изразена степен. Точно тук е силата на шуслеровата терапия и на хомеопатията - двата метода помагат на организма да бъде по-устойчив, смятат лекарите, които са привърженици на тези методи. Хомеопатичните лекарства влияят на т.нар. психо-невро-ендокринно-имунна ос. Тази ос управлява физическото тяло. Създавайки комфорт на физическо ниво, това се отразява благоприятно на тази психо-невро-ендокринно-имунна ос.

- Понякога точно по време на бременността се появява автоимунно заболяване. Защо?

- Какво го причинява? Може да е несъвместимост между плода и майката на ниво физическо тяло, но може да е нещо друго - силен стрес, инфекциозно заболяване, което „обърква" имунната система. Гняв, вина, неприемане на ситуацията в момента - всеки такъв фактор може да задвижи поредица от процеси и в крайна сметка да се стигне до автоимунно заболяване. Това важи за всички, но бременните са по-уязвими. Затова те трябва да се грижат както за физическото си здраве, така и за психичния си комфорт.  Според Световната здравна организация здраве е състояние на комплексно физическо, психическо, емоционално, интелектуално и социално благополучие, а не само отсъствие на болест или недъг. Наложи се да консултирам жена, на която предстоеше сватба, а току-що беше взела последния от изпитите си. Целият този стрес я беше изтощил до такава степен, че тя не можеше да се храни, да пие и да спи. Прецених, че на този етап е най-важно да си възстанови първо баланса на биохимично ниво и да се преодолее голямото изтощение на психиката. Препоръчах терапия и това й помогна да се съвземе и да посрещне с радост важното събитие в живота си.

Най-добре е бременната да потърси помощ непосредствено след самото стресиращо събитие, отколкото, когато вече трябва да поправяме вредата от него след раждането на детето. Веднъж ми доведоха дете с много страхове. Един от тях беше свързан със звука от отключването на вратата. След като чуе прищракването, детето се криело у майка си. При прегледа стана ясно, че когато тя е била бременна, някой се е опитал да отключи жилището. Тя била сама, преживяла голям шок. Сега детето продължава да реагира на този стрес. Потърси ли жената помощ веднага след травмиращото събитие, може да се намали до голяма степен негативният ефект. В моята практика имам много други случаи на нападнати жени с цел грабеж на улицата, чиито деца после реагират със страх. Бяха ме извикали при 5-месечно бебе, което започнало изведнъж да става много неспокойно по тъмно и да реагира с плач на мъж, когото вижда. Стигнало се дотам, че бебето избухвало в плач дори при появата на баща си. Той трябвало да изчаква до вратата, докато някой успокои детето, за да влезе. След нападението майката е преодоляла или по-скоро изтикала страха назад в съзнанието. Месеци по-късно, случаен повод - появата на непознат за бебето гост вкъщи, вади спомена на повърхността на неговото съзнание и то започва да се страхува. Лекарката обаче подчертава, че не всеки стрес се записва в паметта и не всеки уплах може да увреди поколението. Ако бременната усеща, че не успява да възстанови баланса си след стресовото преживяване, то има нужда да търси специализирана помощ. Нападнатата жена например е трябвало да лежи непрекъснато заради появили се контракции. Това е физически признак, че е станала много неспокойна. Жената трябва да си даде сметка дали се чувства комфортно, дали е щастлива, спи ли добре, тревожи ли я нещо.

- Понякога бъдещата майка се плаши от разкази, че самото раждане е много тежък момент...

- Съветвам бременните още нещо: Да не четат в интернет разкази колко ужасно е раждането. Жената може да прави всичко както трябва, но да се появи някаква патология. Има един феномен - бъдещите майки се настройват психически, че всичко трябва да е идеално, че са взели всички мерки и контролират процеса цялостно. Когато обаче нещо се обърка - бебето е седалищно разположено, налага се секцио, те остават дълбоко разочаровани, изпадат в криза. Не са способни да възприемат, че нещата не зависят изцяло от тях. Най-важен е крайният резултат - здрава майка и здраво бебе, не е фатално, ако нещата не са се развили според представата на бременната. Имах пациентка, изпаднала не поглеждаше дори бебето си, не му се радваше, защото се чувстваше ужасно виновна, че не успяла да го роди по естествен път. Важно е да сме информирани, за да направим правилни лични избори, но не всичко зависи от нас. Понякога животът взема нежелан обрат и тогава е важно да приемем нещата, каквито са, и да видим и хубавото в новата ситуация. Дейл Карнеги казва: „Ако съдбата ви поднесе лимон, направете си лимонада!

Д-р Дора Пачова е председател на Асоциацията на лекарите хомеопати. Ръководи и центъра Едикта, където организира курсове и класове за лекари по хомеопатия. 

Коментари