Публикация

Статистиката за броя на инфарктите у нас е изкривена

Инсултите два пъти повече.


Статистиката за броя на инсултите и на инфарктите в България е завишена с около 20-30%. Това обяви доц. Добрин Василев от Националната кардиологична болница по време на симпозиум в Пловдив. Обяснението за разминаването е, че 70% от хората умират у дома, не се извършва аутопсия и обикновено в смъртния акт се посочва една от двете причини.

През последните години смъртността от остър миокарден инфаркт е редуцирана близо два пъти, коментира председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. Иво Петров. Независимо от това обаче сърдечно-съдовите заболявания са причина за над 60% от смъртните случаи у нас. Според статистиката годишно в страната се регистрират около 12-13 хил. инфаркта и 25-30 хил. инсулта.

Като основни рискови фактори специалистите посочват заседналия начин на живот, неправилното хранене и тютюнопушенето. Наблюденията на кардиолозите сочат още, че половината от болните се обръщат към лекар твърде късно.

Научният форум съвпадна с отбелязването на Световния ден на сърцето – 29 септември.

Събитието бе отбелязано с инициативата „Тръгни по пътя на здравото сърце”, в която се включиха деца от спортни училища и клубове, както и десетки граждани.


Коментари