Публикация

От печата: НЗОК дава по 8 лв. на човек за лекарства месечно

Липсата на средства спира въвeждането на диагностично свързаните групи от догодина.


По 8-9 лева за лекарства се падат на всеки здравноосигурен на месец от бюджета на НЗОК. Изчисленията са на управителя на институцията д-р Румяна Тодорова в интервю за "Дарик радио", цитирано от в. "Телеграф".   

Тя признава, че пациентите у нас се лекуват с едни от най-евтините медикаменти, но по думите й дори развитите държави не могат да си позволят да заплащат всичко, което излиза на пазара. По думите й сегашният принцип за разпределяне на лекарствата за онкоболните е дискриминационен и трябва да се промени. Д-р Тодорова е категорична, че здравната вноска не трябва да се вдига, при положение че за последните три години 2 млрд. лв. от фискалния резерв са били прехвърлени към държавата.

Директорът на касата посочва още, че диагностично свързаните групи, които трябваше да заменят клиничните пътеки, няма да бъдат въведени следващата година. Една от основните причини за това е, че за въвеждането им  трябва значително по-голям финансов ресурс, с какъвто касата  не разполага. Държавата да си влезе във функциите и да каже кои болници ще работят в страната, кои са рентабилните, кои дават качествена помощ - и ресурсът да бъде насочен там, коментира Тодорова. Според нея трябва да се дадат повече права на личните лекари, за да намалее натовареността на болниците.


Коментари