Публикация

Лоша организация спъва първата скринингова програма "Спри и се прегледай"

Болници отказват да сключват договори за прегледите, разяснителната кампания тръгна със закъснение.


Има куп обективни и организационни мерки, които спъват първата национална скринингова програма "Спри и се прегледай". Това обяви Лили Асенова, член на ръководството на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, която бе част от екип, обикаляла страната в продължение на седмици, за да се разяснява програмата. "Мисля, че това беше закъсняла мярка. Просветната кампания трябваше да е преди изпращането на поканите. Второто ми разочаровани е, че много от лечебните заведения не са подписали договори, а са вписани в поканите за безплатните скринингови прегледи, разпратени до хората. А третото - че хората изобщо нямат тази здравна култура – нито за профилактика, нито за скринингова програма", сподели тя. 

Българите изплашени от поканите за скрининг - мислят, че вече са им открили тумор

Кампанията стартира практически през юли, когато бяха разпратени първите 150 000 покани за безплатни прегледи за три от най-често срещаните тумори у нас - на гърдата, на маточната шийка и на дебелото черво. Общо 450 000 българи трябва да се прегледат по програмата, която приключва по план в края на декември. Някои от хората бяха изплашени от писмата, смятаха, че са болни и затова ги викат на преглед, поясни Асенова. В поканата ясно е обяснено, че се изпраща до здрави хора. Една от жените например била вече диагностицирана с рак на гърдата и сега получила две покани - за преглед срещу рак на маточната шийка и на дебелото черво. Тя се притеснявала, че от болницата са открили нещо съмнителнто за тези две заболявания. След като обяснихме на хората, че страшно няма, те се съгласяваха да отидат на прегледа, разказва още Асенова. По думите й институциите закъснели много с представянето на кампанията. 

От 200 прегледани в Шумен 50 били с предрак или рак в ранен стадий

Не е ясно колко хора се очаква да отидат на скрининговите прегледи. В някои области обаче вече били открити доста пациенти в начален стадий. Например представител на РЗИ в Шумен споделил, че от около 200 прегледани, са открити близо 50 случая на ранен рак или предракови изменения. Прави впечатление, че нивото на здравната култура е доста ниско - хората не знаят почти нищо за трите онкодиагнози, за които върви скринингът. Казваха, че са чували за свои познати, съседи, че са им откривали такова заболяване и след няколко месеца те умирали, поясни Асенова. В допълнение пациентите били  много негативно настроени към личните си лекари, които често отказвали направления за профилактика. "Някои имат нагласата да ходят на профилактика, но личните лекари ги връщат заради липса на направления в момента или пък с аргумента, че само те могат да преценят кога имат нужда от профилактика. Това е абсурд – здравен работник да разубеждава пациента си, че има нужда от профилактика", коментира представителят на пациентската организация.

Ракът на маточната шийка се открива и при 23-годишни

Нашата здравна система е построена така, че да получаваш помощ, когато вече си сериозно болен. Лили Асенова е убедена, че каквито и пари да се дават, ако лекарите нямат отношение към пациентите си, нищо няма да се промени. Тя призова хората да бъдат по-настойчиви и да отстояват правата си в здравната система. Ракът на маточната шийка е диагноза, изстрадана от самата нея. Била е съвсем млада, когато й откриват предракови изменения, но успява да пребори болестта и да роди деца. Този вид тумор засяга все повече жени под 30 г.  От лекари, с които говоря, научавам, че има 23-24-годишни бременни, които отиват на преглед, за да видят как се развива плодът им, а се оказва, че се налага да пожертват бебето, за да лекуват тях самите от рак на маточната шийка, пояснява Асенова. Все пак от 1 г. държавата вече заплаща за безплатно поставяне на ваксина срещу папилома вируси при 12-годишните момичета. По данни на РЗИ в градовете, където пътували за кампанията, имунизирането върви добре. Има и антиваксинални настроения, но те съществуват във всички страни. "Някои хора изтъкват желанието си да водят природосъобразен начин на живот. Но защо смятат, че ваксините са в разрез с него? Напротив, те прекрасно се допълват. Аз съм един от най-големите привърженици на природосъобразния начин на живот. Но съм боледувала от рак на маточната шийка и съм се ваксинирала. Сега съм здрава", обобщава Асенова.

Коментари