Публикация

Дарение на фармацевтична фирма спасява онкоболни жени

Необходимото лекарство за стотици хиляви левове ще бъде предоставено безвъзмездно на НЗОК. Пациентска организация възропта.


Жените с рак на гърдата, които бяха заплашени да останат без лечение до края на годината, все пак ще получат лекарствата си, става ясно от съобщение на НЗОК. Надзорният съвет касата взе решение, с което не възразява "Новартис Фарма Сървиз България" да осигури напълно лечението с лекарствения продукт Afinitor (Everolimus) tabl. 10 mgx 30 на нуждаещите се пациенти за два месеца - октомври и ноември 2013 г. Все още няма яснота за размера на дарението, тъй като националния консултант по онкология все още не е изпратила точни данни за актуалната бройка на нуждаещите се пациенти. Афинитор се прилага при карцином на млечната жлеза, когато другите терапии вече са изчерпали своите възможности и не действат на болните.

Медикаментът е регистриран у нас, но с индикации само при рак на бъбреците и на панкреаса. Надзорният съвет предлага той да бъде включен в Приложение 19 на Националния рамков договор от началото на 2014 г. На заседанието му бе възложено на управителя на НЗОК да осъществи контрол по изпълнението на това решение и своевременно да информира Надзорния съвет.

Пациентски организации обаче разкритикуваха нестандартния подход при осигуряването на животоспасяващи лекарства. От „Заедно с теб” заявиха, че дарението на онкологични лекарства на НЗОК, която се разпорежда с публични средства, е опасно и показва невъзможност на касата да се справи със ситуацията, която е свързана със спасяването на живота на онкоболни жени. "Държавата е длъжна да осигури лечението на онкологично болните пациенти според препоръките на водещите онколози, както и на  националния консултант по химиотерапия. Решението на НЗОК да приеме дарение от фармацевтична компания е недалновидно. Фармацевтичната фирма можеше да дари лекарствата на самите пациентки или на лечебните заведения под някаква форма и тогава нямаше да се засягат отношения с публичните средства", се казва в писмо на пациентската организация, разпространено до медиите.

Оттам се тревожат още какво ще се случи с пациентите през декември. По информация от касата обаче последният месец от годината се плаща от бюджета за 2014 г., така че няма опасност жените да останат без терапия. Нуждаещите се от афинитор с рак на гърдата са 16-20 души.

"Вместо да предприема половинчати решения, предлагаме на НЗОК да поиска от Парламента да освободи 108-те милиона, които са на отделна сметка и извън бюджета на НЗОК за 2013 г., и да не предизвиква напрежение с начина си на управление както сред пациентите, така и сред болничните заведения. И второ предложение, но не на второ място, смятаме, че е време заседанията на Надзорния съвет на НЗОК да станат открити за обществото, така както са тези на Комисията по здравеопазване към парламента. Така всяка една заинтересована страна – БЛС и лекари, пациенти, както и журналистите, ще могат да знаят кой каква позиция заема, за да вземе решение за нашите общи публични средства", коментира Пенка  Герогиева от организацията „Заедно с теб”. Преди време тя също бе представител на пациентите в Надзорния съвет и заявява, че не е подписвала декларации за конфиденциалност, затова според нея е възможно и е политически отговорно заседанията на Надзорния съвет да са открити .

Коментари