Публикация

Допълнителна подкрепа за болните с Алцхаймер

Проект на МТСП осигурява на пациентите и техните близки безплатни психологически и юридически съвети, както и консултации с различни специалисти.


Пациентите с Алцхаймер и техните близки вече ще могат да разчитат на безплатни психологически и юридически съвети, както и на консултации с различни специалисти. Това става възможно благодарение на проекта „Предоставяне на иновативни социални услуги за засегнатите от Алцхаймер и техните семейства в общността – мисията възможна“, който стартира в края на миналия месец. Моделът е абсолютно нов за България и се очаква да подобри достъпа на болните до социални и медицински услуги както в големите градове, така и в малките населени места чрез използването на мобилни кабинети. 

Алцхаймер е прогресивно дегенеративно заболяванe на мозъка, което води до личностни промени на индивида. Много често ранните симптоми като загуба на памет, проблем с говора, затруднение при извършване на ежедневните дейности и задачи, дезориентиране за време и пространство, неочаквана и бърза  промяна на настроението и поведението остават незабелязани или се приемат като нормални за възрастта промени.  

От 2013 г. у нас лекарствата за домашно лечение на заболяването се покриват частично от НЗОК, а МЗ инициира иницатива за Национален план за борба с болестта на Алцхаймер. Новият проект  цели да окаже допълнителна подкрепа на пациентите, като  помогне да съхранят достойнството и личностния си капацитет. Той се реализира от Фондация „Състрадание Алцхаймер България" с подкрепата на Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика. Инициативата стартира пилотно във Варна, в Бухово и в Кремиковци. Желаещите да получат консултация могат да се свържат на следните адреси:

Варна - телефон: 0899 432079; е-mail: compassion.alz@abv.bg

В Бухово и Кремиковци се предоставят мобилни услуги /по домовете/ -  телефон: 0888 663876; е-mail:compassion.alz@abv.bg

 



 






Коментари