Публикация

Благотворителна вечер ще събира пари за онкоболни жени

Средствата ще бъдат дарени за силиконови импланти на жени, претърпели мастектомия


Благотворителен бал в подкрепа на жени с карцином на гърдата организира плевенската Фондация „Св. Иван Рилски”. Инициативата е на 30 октомври в столичния хотел „Хилтън”. Дарителският куверт е на стойност 100 лева. Очаква се да бъдат събрани и допълнителни средства от продажбата на икони, пластики и книги. Парите ще бъдат използвани за поставянето на силиконови импланти на жени, претърпели мастектомия.

„Това е четвъртата благотворителна инициатива, която правим. Тази есен решихме балът да бъде в столицата, тъй като помагаме на жени от цялата страна. В София има много повече хора с възможности, на които разчитаме да ни подкрепят”, каза д-р Елиза Георгиева, специалист по образна диагностика и съпредседател на фондацията.

За поставянето на един силиконов имплант жената минава през два етапа в период от 6 месеца, обясни тя. По време на първия се слага експандер (стерилна торбичка), който цели да направи нужния обем. След около половин година той се отстранява и на негово място застава траен силиконов имплант. До момента фондацията е дарила импланти на пет жени, като стойността на всеки един с поставянето е 5 500 лева. „Малко от жените, които идват при нас, имат подобни финансови възможности и могат да си позволят такава операция”, коментира психологът на фондацията Илиан Илиев. Според него обаче възстановяването на гърдата след мастектомия е ключов момент за последващо справяне на пациентката с болестта.

„Жените изживяват страшен шок, когато загубят гърдата си, защото тя е част от тяхната женственост. Още по-тежко е, когато при химиотерапия започне да пада и косата. Всичко това оказва изключително негативно влияние върху психиката, а основното при превенция на онкологичното заболяване е минимизирането на стреса и постигането на максимално спокойствие”, поясни психологът.

В тази посока Фондация „Св. Иван Рилски” вече работи активно с 12 онкоболни жени, които получават безплатна психологическа помощ. Организирана е специална група за споделяне на опит, в която се използват различни терапевтични практики. Всяка от пациентките може да се възползва и от индивидуална подкрепа, посочи психологът.

Коментари