Публикация

Представят книгата ”Заболявания на млечната жлеза” на доц. Георги Байчев

Представят книгата ”Заболявания на млечната жлеза” на доц. Георги Байчев

Премиера на книгата ”Заболявания на млечната жлеза” под редакцията на доц. Георги Байчевхирург-онколог в Клиниката по гръдна хирургия на ВМА, ще бъде представена на 7 октомври 2013 г., от 12.00 ч. в киносалона на ВМА (входа след  Спешната помощ). Книгата е дело на авторски  колектив от гръдни хирурзи, патолози, онколози и анестезиолози от ВМА, студенти и  представители на неправителствени организации, работещи  активно по превенцията, диагностиката и лечението на онкологичните заболявания.

Премиерата е част от октомврийската кампания за борба с рака на гърдата. Според данни на СЗО този вид карцином  е най-честият злокачествен тумор в развитите страни и е на второ място по смъртност от онкологични заболявания. Ракът на млечната жлеза се развива при една от всеки 8 американки, една от 10 западноевропейки и една от 22 българки.

Тези тревожни статистики показват, че все повече представители на медицината, обществените организации и медиите трябва да познават проблематиката и да бъдат активни посланици в битката с рака на гърдата. Такава е и целта на настоящата монография от авторски колектив на ВМА -  да представи както класическите методи за диагностика и лечение, така и бързо развиващите се мултидисциплинарни аспекти на съвременните тенденции и помогне активно в превенцията на коварното заболяване.

Книгата включва 11 глави,  в които са разгледани епидемиологията, генетиката, патоморфологията, диагностиката и лечението на заболяванията на млечната жлеза.  Специално внимание е отделено на скрининга, тактиката при високорисковите пациентки и превенцията на рака на гърдата.

 В рамките на кампанията доц. Георги Байчев ще продължи целогодишната си  практика за безплатни прегледи – от понеделник до четвъртък, между 13.00 и 14.00 ч., в Клиниката по гръдна хирургия на ВМА (8-ми етаж). Записването за преглед става на интернет адрес: http://www.mysurgery.bg/специалисти

Коментари