Публикация

С 20% пада смътността от рак на гърдата, ако масово се прегледат 500 000 българки

Половината болни жени у нас не знаят за диганозата си, официално засегната е една от 22 жени.


Смъртността от рак на гърдата може да намалее с 20%, ако скрининговите прегледи обхванат поне 70% от рисковата възраст между 50 и 69 г., заяви доц. Георги Байчев, известен онкохирург във ВМА, на семинар за журналисти в Боровец. Това означава на мамолог да отидат около 500 000 жени у нас. Цифрата е внушителна, особено като се има предид, че по проекта „Спри и се прегледай" у нас до края на декември е предвидено да се прегледат 50 000 жени - една десета от необходимото.

Над половината жени с рак на гърдата у нас не знаят за заболяването си. Официалната статистика сочи, че у нас с този тумор е една от 22 жени. За сравнение обаче в САЩ засегнатите са една на всеки осем жени. Заболеваемостта в целия свят е сходна, тоест цифрите у нас означават, че диагностицирането на жените с рак на гърдата не е ефективно. Според доц. Георги Байчев у нас реално една от 10 българки има рак на гърдата, но много от останалите не са ходили на лекар и не подозират за заболяването си.

Освен това всяка трета жена получава диагнозата, когато болестта вече е в трети или четвърти стадий, тоест – твърде късно за лечение. През август оперирах за първи път от много години пациентка с карцином ин ситу - тогава туморът е съвсем в начален стадий и е напълно лечим, изтъкна доц. Байчев. Жената е открита толкова рано в рамките на първата национална скринингова програма „Спри и се прегледай". Мечтата на всеки онколог е пациентите му да са с "ин ситу" карциноми, защото тогава заболяването се овладява напълно със съвременните терапии, каза още специалистът. Във ВМА разполагат със съвременни диагностични методи, които позволяват при жени с фамилна обремененост да се откриват туморни клетки до осем месеца, преди те да са станат видими за мамографа. Вече има и модерни ехографи, но златният стандарт като изследване за откриване рака на гърдата си остава мамографът, подчерта доц. Байчев.

Ранна диагностика обаче може да се постигне само ако държавата инвестира повече пари за профилактика. В Австралия например за рака на гърдата се харчат 331 млн. долара, като една трета от парите отиват за скрининг – при него на преглед се викат здрави жени, избрани на случаен принцип в определена възрастова група. Резултатът е, че половината от новооткритите случаи са в начален стадий с много добри изгледи за излекуване.


Коментари