Публикация

От печата: Осигуровките за лекарите без промяна

Работодателите в здравеопазването са категорични, че няма как да се вдигнат доходите, докато не се завишат цените по клиничните пътеки.


Без промяна остават минималните осигурителни доходи за лекарите догодина, съобщава в. "Стандарт". Причината е, че  първоначално обявеният 13% ръст на праговете, под който не може да се правят вноските за пенсия и здраве, е оспорен от част от браншовите структури в здравеопазването. Те се аргументират с факта, че не са участвали в преговорите със синдикатите в края на август. Тогава на гилдията от КРИБ и БТПП се съгласиха лекарите в клиниките да се осигуряват минимум върху 650 лв., а в болниците - върху 960 лв. От Националната асоциация на работодателите от здравеопазването обаче са категорични, че няма как да се вдигнат доходите, докато не се завишат цените по клиничните пътеки.

Отказът от увеличение на минималните осигурителни доходи в здравеопазването свали наполовина - от 4% на 2%, средния ръст за всички сектори, в които са постигнати споразумения между работодатели и синдикати. Договорености има в 48 от общо 85 дейности. Социалният министър Хасан Адемов сега трябва да реши дали да увеличи административно с 2% осигурителните прагове в секторите без споразумения. Тази седмица се очаква заседание на тристранката, на което да се обсъди въпросът. Бизнесът очаква Адемов да замрази тези осигурителни прагове заради рецесията и трудностите пред малките фирми.

Коментари