Публикация

Трима учени споделят Нобеловата награда за медицина през 2013 г.

Откритията им хвърлят нова светлина върху познанието за диабета, имунологичните и неврологичните заболявания.


Американците Джеймс Ротман и Ранди Шекман и германецът Томас Зюдхоф са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина и физиология, съобщава сайтът Nobelprize.org.
Учените са разгадали тайната как клетките организират своята транспортна система и пренасят информация. Те откриват молекулярните принципи, които определят как този товар се доставя на точното място и време в клетката. Според науката нарушенията в тази система са вредни и допринасят за поява на невродегенеративни заболявания, диабет, имунологични болести.

Джеймс Ротман е роден през 1950 година  в щата Масачузетс. Защитава докторска степен в Харвард през 1976 г., а след това работи в Масачузетския технологичен институт. През 1978 г. се премества в Станфордския университет, където започва изследванията си върху клетъчните везикули. От 2008 г. е в университета в Йейл, където в момента е декан на Катедрата по клетъчна биология.

 

 

 

Ранди Шекман е роден 1948 година в Минесота. Получава докторската си степен в Станфорд през 1974 г. под ръководството на Артър Корнбърг (Нобелов лауреат от 1959 г.). През 1976 г. Шекман се премества в Калифорнийския университет в Бъркли, където сега е професор в Катедрата по молекулярна и клетъчна биология.

 

 

 

Томас Зюдхов е роден през 1955 г. в Гьотинген, Германия. Получава докторска степен през 1982 година в университета в родния си град. През 1983 г. той се премества в Северозападния медицински център на Тексаския университет в Далас, като работи под ръководството на Майкъл Браун и Джоузеф Голдстайн, които си поделят Нобеловата награда по физиология или медицина през 1985 г. През 2008 г. Зюдхоф е назначен за професор по молекулярна и клетъчна физиология в Станфордския университет.

Коментари