Трима учени споделят Нобеловата награда за медицина през 2013 г.
07.10.13
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Трима учени споделят Нобеловата награда за медицина през 2013 г.

Трима учени споделят Нобеловата награда за медицина през 2013 г.

Откритията им хвърлят нова светлина върху познанието за диабета, имунологичните и неврологичните заболявания.

Американците Джеймс Ротман и Ранди Шекман и германецът Томас Зюдхоф са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина и физиология, съобщава сайтът Nobelprize.org.
Учените са разгадали тайната как клетките организират своята транспортна система и пренасят информация. Те откриват молекулярните принципи, които определят как този товар се доставя на точното място и време в клетката. Според науката нарушенията в тази система са вредни и допринасят за поява на невродегенеративни заболявания, диабет, имунологични болести.

Джеймс Ротман е роден през 1950 година  в щата Масачузетс. Защитава докторска степен в Харвард през 1976 г., а след това работи в Масачузетския технологичен институт. През 1978 г. се премества в Станфордския университет, където започва изследванията си върху клетъчните везикули. От 2008 г. е в университета в Йейл, където в момента е декан на Катедрата по клетъчна биология.

 

 

 

Ранди Шекман е роден 1948 година в Минесота. Получава докторската си степен в Станфорд през 1974 г. под ръководството на Артър Корнбърг (Нобелов лауреат от 1959 г.). През 1976 г. Шекман се премества в Калифорнийския университет в Бъркли, където сега е професор в Катедрата по молекулярна и клетъчна биология.

 

 

 

Томас Зюдхов е роден през 1955 г. в Гьотинген, Германия. Получава докторска степен през 1982 година в университета в родния си град. През 1983 г. той се премества в Северозападния медицински център на Тексаския университет в Далас, като работи под ръководството на Майкъл Браун и Джоузеф Голдстайн, които си поделят Нобеловата награда по физиология или медицина през 1985 г. През 2008 г. Зюдхоф е назначен за професор по молекулярна и клетъчна физиология в Станфордския университет.

Мнения