Публикация

Проф. Филип Куманов: Тийнейджърът между компютъра и хладилника е застрашен от импотентност

Пластмасовите бутилки, торовете и инсектицидите съдържат естрогени, пагубни за хормоналния баланс на мъжа, твърди Ендокринологът в интервю за CredoWeb


-  Проф. Куманов, влошава ли се сексуалното здраве на българския мъж?

-  Последните изследвания показват влошаване на някои показатели, но обяснението за това е, че те по-често започнаха да търсят помощ и съответно проблемите им придобиха по-голяма попурярност. Времето, в което живеем е белязано от много стрес, преумора, но като че ли това все по-често служи за извинение, като оправдание или като повод за плъзгане по повърхността както за лекари, така и за пациентите. Винаги е имало стрес. И в животинския свят има – животното непрекъснато е подложено на стрес, бягайки от враговете, които го преследват. Целият живот е един стрес и понякога той наистина се отразява на качеството на мъжката полова изява. Затормозяването с много работа се отразява и на психиката, и на хормоналната система.

По-съществен е въпросът, че околната среда се оказва все по-опасна за развиващия се мъжки индивид. Още от  ембрионалното си развитие мъжът е подложен на т.нар. хормонални прекъсвачи, които се поемат от организма с храната, с предметите на бита и влияят зле на ендокринната система. Ние плуваме в море от естрогени – много от пластмасите, от храните имитират естрогени, които всъщност са женски полови хормони. Съдържат ги пластмасовите бутилки, торовете, инсектицидите. С плодовете и зеленчуците, с някои храни те постъпват в човешкия организъм и развалят хормоналния баланс.

-  Как може да се противодейства на това? Как например може да се опази един тийнейджър?

-  Колкото и да е трудно, родителите трябва да полагат усилия да осигуряват на подрастващите си деца колкото се може по-здравословна храна, пречистена от химикали, от смески и т.н. Много е важен също сънят. По време на съня се зареждат изчерпаните нива от хормоните на организма и ако не се осигури на подрастващия организъм достатъчен по време и спокоен сън, рано или късно ще се стигне до отклонения.

Третото важно условия е активен живот. Пагубно е младият човек се заседява между компютъра, телевизора и хладилника. В наше време пълните деца и младежи са много повече отколкото едно време. Препоръчвам динамичните спортове – с тичане, плуване, а не стационарните с набиване на мускули. Особено полезен е туризмът, когато движението се комбинира с чистия въздух и прелестите на природата.

-  Какви се рисковете за младежите, които са компютърни маниаци?

-  Освен логичното увреждане на зрението се получава застой на кръвообращението в малкия таз, което неминуемо засяга половите органи и половите клетки. Заседяването пред компютъра е предпоставка и за  напълняване, което води до високо кръвно налягане и се отразява неблагоприятно и на хормоналната система. Така се получава един затворен кръг, който може да бъде разкъсан само ако се смени начина на живот.

-  Настъпва ли мъжкият климактериум по-рано?

-  Мъжкият климактериум в женския смисъл на понятието не съществува. Няма строго определен период в живота му, когато изведнъж спират да функционират половите му жлези. Много хора и до дълбока старост запазват оплодителните си способности. Няма точно определен момент, когато това се случва. Със сигурност може да се каже, че напоследък по-млади мъже губят сексуалните си способности. Това е резултат от цялостното влошаване на здравето. Половите функции се нарушават настъпва по-рано и този процес протича по-тежко при болните хора. Едно е при стареещ, но здрав организъм, друго е при стареещ болен човек с високо кръвно, със застъстяване, с диабет. Неговата система е износена.

При здравия човек половата мощ може да се съхрани дълго. Аз винаги си спомням как преди време при мен дойде възрастен мъж над 80 г. от ямболските села, за да потърси помощ, защото вече в секса не бил като преди. Това говори, че никой не е стар за любов, а и е доказателство за здравия български корен. Никой не е стар за любов.

-  Ендокринологичните болести като че ли излизат все повече на преден план. Кои са най-значимите?

-  Много напред излезе захарният диабет, зачестиха проявленията на т.нар. метаболитен синдром. Това значи затлъстяване, високо кръвно, преддиабет и разгърнат диабет, които се отразяват на сексуалността, на оплодителната способност, в крайна сметка на самочувствието и в крайна сметка на здравето като цяло.

-  Каква е причината за това?

-  Лошото хранене и заседналия начин на живот. Обилното безконтролно хранене, злоупотребата с алкохола не могат да останат без последствия. Наскоро имах 25-годишен пациент, който изпиваше по 2 л бира на ден. Други пък са почитатели на концентратите. Правили сме изследвания, които показват, че младежи със затлъстяване и високо кръвно имат по-лоши спермални показатели от връстниците си.

-  Много се говори напоследък за вредите от анаболите, но въпреки това по фитнессалоните млади хора продължават да разчитат на тях, за да изваят телата си.

-  Така е и това е пирова победа. Действително на пръв поглед така може да се докара впечатляваща физика, но всъщност един  анаболен Шварценегер отвън е пълна развалина отвътре. Често цената за това е импотентност, безплодие, високо кръвно. Това е високият данък за изкуственото трупане на мускули.


Коментари