Публикация

БСП връща пушенето в заведенията

От левицата очакват подкрепа от Атака, ГЕРБ са твърдо против.


Първото по-сериозно застудяване върна дебата „За и против цигарите в заведенията” като тема №1 в общественото пространство.  БСП реши да потвърди, че ще изпълни  предизборното си обещание за връщане на пушенето на закрито. Червените хардлайнери Спас Панчев, Татяна Буруджиева и Атанас Мерджанов обявиха, че с  поправки в Закона за здравето възнамеряват още до зимата да либерализират отново режима за нощните заведения и на стадиона, както и да върнат стария ред в заведенията за хранене - там, където има вентилация и обособени зали за пушачи и непушачи.

Обмисля се също така на летищата да има обособени помещения за димене. Остава забранителният режим за пушене в офиси, в детски и лечебни заведения и в административните сгради, предвиждат вносителите.

От БСП очакват да ги подкрепят депутатите на "Атака", които имат подобен законопроект.  Народните избраници от ДПС вероятно ще гласуват по съвест, но сред тях има и много пушачи. Единствено твърдо против са парламентаристите от ГЕРБ.

„Първи сме по ракови заболявания и какво ли още не и само се оплакваме. Това е едно от най-хубавите и прогресивни неща, които направи правителството ни, сега искат да съсипят и него”, заяви преди дни експремиерът Бойко Борисов.

Социалистите разчитат на подкрепата на ресторантьорите и хотелиерите, които не спират да се оплакват, че бизнесът им е през фалит, тъй като забраната гони клиентите им.

Можете да изкажете мнение във форума на CredoWeb.

Коментари