Публикация

Ден на отворените врати в Клиниката по психиатрия на Александровска

Посетителите ще могат да се запознаят с добрите практики и стандарти, прилагани в клиниката при лечението и психосоциалната рехабилитация.


По повод Световния ден на психичното здраве - 10 октомври, от 10.30 – 12.30 ч. Клиниката по психиатрия на  УМБАЛ „Александровска” обявява Ден на отворени врати. Желаещите да я посетят ще се запознаят с добрите практики и стандарти, прилагани в клиниката при лечението и психосоциалната рехабилитация  за хора с психична болест. Според експертите, рискът всеки българин да се разболее от психично заболяване е приблизително 20%, а всеки пети у нас поне веднъж в живота си е страдал от психично разстройство.

В Клиниката по психиатрия на Александровска болница се прилага комплекс от съвременни терапии, чрез психофармакологично лечение, психотерапия - индивидуална и групова, общо 14 програми за вътреболнична психосоциална рехабилитация, обучение в социални умения, психообучение на различни групи пациенти. В клиниката са въведени успешно релаксиращи и занимателни програми, включително за болни извън отделенията в условията на дневен стационар.От началото на годината през университетската клиника са преминали 1040 болни, 2/3 от които жени. Повече от 50% от пациентите са първични за клиниката, 60% са приети по спешност, поради тежки психични/соматични заболявания, 23% са имали висок риск от самоубийства. Най-голям е броят на болните с афективни разстройства – около 500, преобладават болните с депресия; 30% (280) от лекуваните са с шизофренно разстройство. 63 болни са с психични разстройства, провокирани след употреба на психоактивни вещества. Около 10% страдат от личностови разстройства и тревожност.

В Деня на отворените врати проф. Вихра Миланова – началник на Клиниката, ръководител на Катедрата по психиатрия и национален консултант по психиатрия, ще представи новостартираща „Програма за обучение на бременни и родилки с психични разстройства и консултиране на техните близки”. Програмата е в синхрон с увеличения прием на бременни и родилки със следродилна депресия (общо 13 от началото на годината). Желаещите могат да станат част от артателиетата по театър, рисуване и танци, да наблюдават музикотерапевтична сесия или да участват в дискусиите в социалния клуб.


Коментари