Публикация

От печата: Очакват по-мощна епидемия от грип

Три щама ще разболяват българите тази зима


Тази зима може да се очаква по-голяма грипна епидемия, прогнозира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от в. "24 часа".
Причината е, че предишните 2-3 години заболелите от грип били по-малко. „Това значи, че колективният имунитет на българската нация спрямо грипа е намалял и като тръгне епидемията, разпространението може да е по-голямо”, обясни проф. Кантарджиев.

Вчера центърът и Националната пациентска организация (НПО) дадоха началото на профилактичната кампания. Най-сигурната защита са ваксините, а за имунизация и изграждане на имунитет имаме около два месеца, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО.

Всички трябва да се ваксинират особено хората с хронични болести на сърдечносъдовата и дихателната система, включително с астма, диабет и увреден имунитет, препоръча проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Ваксината не означава, че човек няма да боледува от хрема, а че няма да умре от грип, уточни тя.

На опаковката на ваксината трябва да пише, че е за сезон 2013/2014 г. Всички ваксини съдържат трите грипни щама, които се очаква да разболяват тази зима. Пандемичният е А/Калифорния, познат от 2009 г., другите с очаквано по-слабо разпространение са A/H3N2Teкcac и В/Масачузетс.

Ваксините се продават в аптеките без рецепта и струват от 10 до 13 лв. Най-често ги поставят личните лекари. Ваксинират се само напълно здрави хора, без кихане, кашлица или хрема.

Пълна информация за грипа, ваксините и работното време на кабинетите ще дават на телефона на пациентската организация 0700 10 515 на цената на градски разговор.


Коментари