Публикация

От печата: Социалисти готови с поправки за пушенето

Падането на забраната за пушене е стигнало до лидерите на БСП


Войната в БСП за пушенето продължава. Законопроектът за либерализиране на тютюнопушенето е даден за обсъждане на ръководството на парламентарната група. Очаква се до седмица тя да вземе решение и да го внесе в деловодството, съобщава Спас Панчев пред в. „Труд”. Ако проектът не бъде внесен, ще се обсъжда този на „Атака”.

Автори на поправките в БСП са Спас Панчев, Димитър Дъбов, Корнелия Нинова, Атанас Мерджанов, Димчо Михалевски, Добрин Данев, Татяна Буруджиева и Мартин Захариев. Според в. „Дневник” в тях е записано, че пушенето на стадионите и в обособени зали в летищата ще бъде разрешено.

Според Закона за здравето от 2011 г. пушенето в обособени помещения на летище и сега е разрешено. На терминал 2 в София например има Специален салон за пушачи.
Промените, лансирани от Панчев и депутати, предвиждат разрешаване на пушенето в обособени помещения в ресторанти, барове, кафенета (без интернет кафенета и тези в спортни зали), в нощни заведения, в игрални зали и казина.

Според депутат от антицигареното лоби в БСП, цитиран от в. „Труд”, законът много трудно ще пробие в дневния ред. ПГ няма окончателно решение по темата, която е оставена за другата седмица. Депутати казват, че изобщо не са виждали проекта и са скептични за възможния пробив. Собствениците на малки заведения до 70 кв. метра ще решават дали да са за пушачи или за непушачи. Собствениците на по-големи заведения сами ще решават каква зона да обособят, макар че вносителите обсъждат вариант и разпределението да е 50:50.

Председателят на здравната комисия д-р Нигяр Джафер (ДПС) и заместникът й д-р Емил Райнов (БСП) внесоха вчера проект с поправки в лекарствения закон, които да спрат паралелния износ на медикаменти. Според браншовите организации годишно той възлиза на 300 млн. лв., допълва изданието.

Темата във форума "За" и "против" цигарите в заведенията можете да намерите тук!


Коментари