Публикация

Проблем с лечението на деца с левкемия

Две от лекарствата не се плащат нито от държавата, нито от касата


Държавата е загърбила 160 деца със страшната диагноза остра лимфобластна левкемия. Нито тя, нито здравната каса плащат две от лекарствата им, които нямат алтернатива, информира в. „Труд”.

Проблемите започват от края на 2009 г., когато двата медикамента - меркаптопурин и аспарагиназа, отпадат от Позитивния лекарствен списък и здравната каса спира да ги плаща. Производителят на първото лекарство прехвърля лиценза си за производство на южноафриканска фирма. Тя обаче не е правила постъпление за регистрирането му у нас. Първоначалният производител дарява медикамента на трите лечебни заведения, в които се лекуват децата със страшната диагноза - в столичната болница по детска онкохематология, в клиниките в Пловдив и Варна. И така до края на 2012 г., когато безвъзмездно осигурените лекарства изчезват, става ясно от публикацията.

Вторият медикамент отпада от позитивния списък при поредната пререгистрация, която се извършва на всеки 5 години. Причината - аспарагиназата се покрива само от две държави от ЕС от тези, с които се реферираме.

Изданието цитира родители, според които необходимите количества от медикаментите са малко и няма интерес те да бъдат внасяни.

От Министерството на здравеопазването коментират пред „Труд”, че проблемът е от няколко години и няма как за кратък срок да се посочи как ще се отстрани. Експертите отново щели да заседават, за да открият механизъм за целево плащане на тези продукти, тъй като към момента такъв няма.


Коментари