Публикация

Прага разшири забраната за пиене на открито

Въвеждат се и сериозни глоби


Властите в чешката столица увеличиха с още 378 местата, където е забранена употребата на алкохол на открито, с което вече на 837 площади, кръстовища и улици ще може да се пие само в заведенията, разположени по тях, пише в днешния си брой в. „Капитал Daily”.

Понеже забраната на 459 пункта не се оказа достатъчно ефективна, се въвеждат и сериозни глоби - между 30 и 300 евро в крайните случаи. Мярката, за която жители и гости ще бъдат информирани с табели на различни езици, ще се прилага от полицейски патрули. Тя няма да действа за оградените места по тротоарите, което накара мнозина да критикуват общината, че само се опитва да припечели малко средства.

Първоначалните резултати от усилията на властите да ограничат пиенето на публични места са, че хората се преместиха малко по-далеч от идеалния център като парка на остров Стржелецки във Вълтава.

Градът опитва да се отърве и от репутацията - особено сред британци и американци - на място, където почти безконтролно можеш да се наливаш с бира, коментира списание The Atlantic. В понеделник журналистката Стейси Дули, която засне за Би Би Си филма за купоните на британците на Слънчев бряг, показа следващото си разследване - за буйните ергенски уикенди или партита (отново на британци) в Прага, стимулирани заради евтините полети от Великобритания, и как това създава проблеми за реда, престъпност, проституция и търговия с наркотици.

Враждебност и мерки срещу подобно поведение набират скорост на няколко места в Източна Европа, включително в България, Хърватия и Латвия, посочва изданието.

Що се отнася до самите чехи, според Световната здравна организация те са втората (след Молдова) страна с най-много потребление на алкохол на глава от населението. Но и тук се променят нагласите - през септември вестник Mlada fronta Dnes съобщи, че през 2012 г. за пръв път чехите са пили повече бутилирана, отколкото наливна бира.

Коментари