Публикация

Пулмолог грабна приза за млад онколог

30-годишната Дора Маринова изследва невроендокринни тумори на белите дробове


Младият докторант по белодробни болести д-р Дора Маринова от белодробната болница „Св. София” в столицата стана първият носител на приза за клинична онкология. Тя бе присъдена дебютно по време на IV издания на онкологичната конференция МОРЕ 2013 в курорта Златни пясъци.

Д-р Маринова впечатлява специалистите с доктората си невроендокринните тумори на белите дробове, както и с изследванията си, свързани с факторите за повишаване на преживяемостта при пациенти с карцином на белия дроб.

Тя бе избрана от експертния съвет на форума пред други двама претенденти – д-р Камен Недев от СБАЛО, въвел брахитерапията при простатния карцином и д-р Милко Мирчев от УМБАЛ „Св.Марина”. Номинирани бяха общо 15 млади специалисти до 35 г., занимаващи се с патология, онкохирургия, онкоурология, онкологично лъчелечение,  нуклеарна медицина, онкологична пулмология и гастроентерология.

Наградата включва парична сума и статуетка с образа на древния тракийски бог Дарзалас, символ на МОРЕ 2013. Победителката бе излъчена чрез тайно електронно гласуване от членовете на Научния комитет и на експертните бордове на форума.


Коментари