Публикация

Все повече жени страдат от следродилна депресия

Над 200 жени с такъв проблем са търсили помощ в Александровската болница за последните 10 г.


Увеличават се случаите на средродилна депресия, съобщиха от Клиниката по психиатрия на Александровската болница. Там отбелязаха Световния ден на психичното здраве вчера. Над 200 жени с такива проблеми са минали през клиниката за последните 10 години. В пъти повече са лекувани само на кабинет, без болничен престой, информира в. „24 часа”.

Част от причините са, че жени с психични проблеми стават майки, докато преди години тази възможност била силно ограничена по медицински показания.

Днес психиатрията е много напреднала и няма нужда такива жени да бъдат съветвани да не забременяват, обясни проф. Вихра Миланова, началник на клиниката и национален консултант по психиатрия. Тя получи уверение за пълно съдействие от страна на здравния министър д-р Таня Андреева, че ако до края на ноември се подготви проект за превенция на депресии при бременни и родилки, ще бъде разгледан от МЗ и включен сред националните програми.

Готови сме за обучение на психиатри от страната, които имат интерес по темата, както и за консултации с бременни и близките им какво да правят при такъв проблем, каза проф. Миланова, цитирана от всекидневника.


Коментари