Публикация

От печата: ВМА плаши да спре приема на цивилни пациенти

Въвеждат се спешни мерки за намаляване на дълговете


Военномедицинската академия може да спре приема на цивилни пациенти заради големите дългове на болницата, заявява началникът й ген. Стоян Тонев, цитиран от в. „Дума”.

Като спешна мярка за намаляване на дълговете от следващия месец ВМА ще въведе такса „избор на екип” за пациентите си. Това означава, че от 1 ноември за екип ще се плаща до 900 лева, ще се таксуват и екстри като самостоятелна стая.

„Закриваме структурите за цивилни. Те ще се лекуват в другите болници, нашата държава пак ще даде тези пари, но за лечение при по-лоши условия”, коментира ген. Тонев.

Според него най-елементарното е да спрат да вземат тежко болните от другите болници, и изтъква, че има пациенти, които струват 200 000 лв. на месец.

Здравният министър д-р Таня Андреева изрази надежда, че шефът на ВМА ще прояви мъдрост и няма да затвори болницата за цивилни пациенти. Основната причина за фалит на болницата, по думите й, са тежките дългове на лечебното заведение от порядъка на 1 млрд. лв. през последните години и липсата на контрол през последните 4 години, допълва изданието.


Коментари