Публикация

От печата: 500 000 на опашки за лекарства с протокол

С протоколи се отпускат най-скъпите лекарства, които са безплатни за болните


500 000 души получават лекарства с протокол от здравната каса. Процедурата е толкова сложна, че се губят по 3-4 работни дни на всеки 6 месеца за пътуване и чакане по опашки, пише в днешния си брой в. „24 часа”.

С протоколи се отпускат най-скъпите лекарства, които са безплатни за болните. Включени са диагнози като множествена склероза, хепатит В и С, паркинсон, ревматологични болести, обменни, редки болести и др. Терапията на някои струва по 2400 лв. на месец, а за двама пациенти с рядка болест сумата е 1 млн. лв.
Процедурата минава през 9 стъпки и докато болният се сдобие с медикамента, често минава повече от месец. Много болни остават без лекарства по 2 до 4 месеца и състоянието им се влошава.

На всеки 6 месеца болните минават изследвания и внасят документи в експертни лекарски комисии. Те не стигат, хората от малки селища пътуват до голям град, за да се явят. Само за комисия се чака по 1-2 седмици, а често след нея се оказва, че има грешки или пропуски и човек трябва да повтори процедурата, обяснява Боряна Ботева от сдружението за ревматологични болести, цитирана от изданието.

Пациенти с множествена склероза се оплакват, че в някои от тези комисии им вземали такса по 30 до 50 лв.

„Ако не може да се премахне системата с протоколите, може поне да се облекчи. Готов съм да изработя и подаря софтуер на касата, за да минават документите по електронен път, а не да ги носим на ръка на всяка инстанция”, казва Живко Янков от организацията на хората с болестта на Бехтерев.

„Докато няма интегрирана информационна система, протоколите са единственият начин за контрол на разходите. За някои болести ще могат да се издават за по-дълъг период”, казва д-р Величка Стаменова, шеф на комисията по скъпоструващо лечение в касата.

Тя се зае да предаде предложенията на пациентите за облекчаване на правилата в касата, допълва всекидневникът.


Коментари