Публикация

Пушенето съкращава живота с 10 години

Доказва го ново проучване, обхванало 200 хил. души


Рисковете за здравето от тютюнопушенето са по-сериозни, отколкото хората смятат, твърди австралийски изследовател.

Добрата новина е, че ако се откажат от вредния порок през 20-те или 30-те си години, пушачите могат да си спестят 90 процента от допълнителния риск в сравнение с индивидите, които никога не са посягали към цигара.

“През 60-те години на миналия век казвахме, че пушенето е като хвърляне на зар с оглед на това дали ще ни убие или не. По-късно го сравнявахме с хвърляне на монета. Сега установихме, че две трети от смъртността при настоящи пушачи се дължи на
вредния порок”, казва Емили Банкс, ръководителката на изследването от Австралийския национален университет, цитирана от БТА.

Проучването е обхванало 200 000 австралийци над 45-годишна възраст и е най-голямото по рода си за южното полукълбо. Резултатите от него са сходни с тези, получени в американски и британски изследвания.

Авторите на настоящото проучване са установили, че пушенето на 10 цигари дневно удвоява рисковия фактор. За хората, които изпушват по 25 цигари на ден, опасността е четири пъти по-висока.

„Няма граница, под която не съществува риск. Добрата новина обаче е, че отказването от цигарите на която и да е възраст понижава риска, но колкото по-рано човек се пребори с вредния порок, толкова по-добре”, допълва Емили Банкс


Темата "За" и "против" цигарите в заведенията можете да коментирате в нашия форум!

Коментари