Публикация

СЗО настоява до 2020 г. живачните термометри да бъдат извадени от употреба

Живакът и различни негови съставки са сериозен проблем за общественото здравеопазване


Световната здравна организация (СЗО) отправи призив за постепенно изваждане от употреба на съдържащите живак медицински термометри и апарати за измерване на кръвното налягане до 2020 г.
Става въпрос за съвместна инициатива на СЗО и организацията Health Care without Harm. Инициативата бе подета, за да се отбележи подписването на конвенцията Минамата за живака.

Живакът и различни негови съставки са сериозен проблем за общественото здравеопазване по света и имат редица вредни последствия върху здравето, поясниха от СЗО. Живакът причинява мозъчни увреждания и освен това има вреден ефект върху бъбреците и храносмилателната система.

Конвенцията Минамата разрешава употребата на живачни термометри до 2020 г., като при изключителни обстоятелства този срок може да бъде продължен до 2030 г. Ефектът от живака върху здравето обаче е толкова сериозен, че всички страни трябва да положат усилия да бъде спазен определеният от конвенцията срок до 2020 г., уточниха от СЗО.

„С подписването на конвенцията Минамата ще направим много, за да защитим света от опустошителните последствия от употребата на живак, заяви генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан. Живакът е сред химичните вещества, които са проблем за общественото здравеопазване”, цитирана от БТА.

Конвенцията Минамата бе подписана вчера в Кумамото, Япония.


Коментари