Публикация

От печата: Медици на нож заради ваксините

Лекари на ръба дали да подпишат рамковия договор


Финансирането на ваксините няма да се върне в здравно министерство, а ще остане в касата. Това стана ясно при отчета на д-р Румяна Тодорова за състоянието на фонда пред депутатите от здравната комисия. Новината изправи на нокти медиците и постави в риск подписването на новия рамков договор с фонда, информира в. „Стандарт”.

От 2013 г. НЗОК пое плащането на интензивните грижи, ваксините и инвитрото. Преди това те бяха ангажимент на здравното министерство. Според специалистите прехвърлянето им беше грешка и лекарският съюз отказа да подпише рамков договор с касата за 2013 г. Преди няколко месеца новата власт обеща, че ще върне и трите дейности в министерството за 2014 г. Първо обаче управляващите заявиха, че интензивните грижи няма да се пипат. Сега се оказа, че ваксините също ще останат в касата. Ако това наистина се случи, съм песимист, че ще има нов рамков договор, заяви веднага председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

Причините, поради която медиците са толкова недоволни от оставането на ваксините и интензивните грижи в НЗОК, са много. Една от тях е, че те са ангажимент на държавата и не може касата да плаща и за неосигурените пациенти. Друг проблем е, че средствата за интензивните грижи на НЗОК не стигат. Здравното министерство плащаше около 50 млн. лв. на година, но само на областните и университетските клиники - общо около 40. Касата плаща на много повече клиники, а няма допълнителни средства за тази цел. Поради това държавните болници получават по-малко пари, отколкото им даваше здравното министерство. В същото време те поемат тежките пациенти.

Резултатът е, че болниците отново трупат дългове, а бюджетът на НЗОК не стига. Ваксините пък отнемат допълнителен ресурс от 30 млн. лв. на касата. Най-вероятно управляващите са се отказали от връщането на тези дейности, защото не искат да увеличат достатъчно бюджета за здраве, допълва изданието.


Коментари