Публикация

Д-р Н.Джафер: Една-единствена здравна каса в момента вече е вредна за здравеопазването

230 000 заможни българи не плащат данък „Здраве”


Депутатите и експертите от здравното министерство умуват върху три варианта за „размножаване” на НЗОК. Това съобщи вчера председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер, цитирана от в. „Монитор”.

„Една-единствена здравна каса в момента вече е вредна за здравеопазването. Очаквам широко обсъждане на осигурителния модел. Засега има три варианта, които предстои да разгледаме. Трябва да изберем най-подходящия за страната ни”, казва д-р Джафер.

Тя пояснява, че един от проектите е моделът, предложен преди дни от здравния министър д-р Таня Андреева, според който болниците ще подписват договорите с частните осигурителни фондове, а чрез заделянето на 1-2% ще бъде запазен и солидарният модел на НЗОК. Преди няколко години се обмисляше точно обратният вариант – в касата да отиват 6% от вноските, а 2% в частен фонд, който да доплаща дейностите извън клиничната пътека, посочва вестникът.

Според д-р Джафер има и трети краен вариант, при който солидарният модел се заменя с далеч по-справедлив - всеки да внася 8% данък „Здраве” в лична сметка.

„Има хора, които подкрепят тази идея. Това са онези 1,5 млн. българи, които сега си плащат редовно”, обяснява д-р Джафер.

Тя припомня и данните от анализа на НАП за здравноосигурените хора у нас. От тях 1 млн. живеят в чужбина, а 430 000 са социално слабите. Проблем за НЗОК са 230-те хиляди заможни българи, които не желаят да внасят данък „Здраве”. Според д-р Джафер тези хора си плащали за частни прегледи и престой в болница и затова не виждат смисъл в това да се осигуряват. Освен това мнозина били възмутени, че парите им за здраве са били използвани от ГЕРБ за други плащания в държавата.


Коментари