Публикация

Чужд език се учи най-лесно на възраст от 2 до 4 години

Мозъкът е най-гъвкав на по-ранния етап от развитието


Изследване на учени от САЩ и Великобритания показва, че човек възприема чуждите езици най-лесно и най-добре на възраст от 2 до 4 години.

Именно през този период мозъкът може максимално за развива езикови навици. Резултатите от изследването на групата от американски и британски неврофизиолози показва, че болестите, предизвикващи задръжки в развитието на речевите навици, трябва да бъдат диагностицирани и лекувани на ранен етап.

Учени от Импириъл колидж и от университета Браун в Род Айлънд са изучили данните от сканиране на главния мозък на 108 деца с нормално развитие на възраст от една до шест години, информира БТА.

Обект на изследването е била миелиновата обвивка на невронните влакна в мозъка, която започва да се формира с раждането. Учените са установили, че разпределението на миелина завършва на 4 години. Това означава, че мозъкът е най-гъвкав на по-ранния етап от развитието.

Именно по тази причина децата, които са се оказали в двуезична среда до 4 години, стават двуезични. В този период мозъкът се развива най-динамично: бебетата на 12 месеца притежават речников запас от 50 думи, а на 6 години - до 5000 думи.


Коментари