Публикация

Разработват над 100 нови молекули за лечение на алцхаймер

Разработват над 100 нови молекули за лечение на алцхаймер

Поне 100 нови молекули на лекарства за лечение на алцхаймер се разработват в момента, заяви проф. Бенгд Уинблад от изпълнителния комитет на Европейския консорциум за болестта на Алцхаймер (EADC). Той пристигна в София за годишната среща на организацията, която се провежда на 14-15 октомври в залата на БАН. Столицата ни спечели домакинството в конкуренция с Глазгоу, Барселона и Виена. В консорциума участват 64 научни центрове от 24 страни. Представител за България е проф. Лъчезар Трайков от Катедрата по неврология към МУ София.

Има големи надежди, че ще на пазара може да се появят нови медикаменти, които да помогнат в битката с деменциите, изтъкна проф. Уиндблад. Лекарствата, които се разработват в момента, са главно в две насоки – първата е създаване на антитела срещу протеините BETA A4, а втората – срещу протеините TAU, които са сочени за основните виновници за възникването на алцхаймер.

С модерните технологии от образната диагностика вече може да се предскаже болестта 20 г. преди първите й прояви, каза още проф. Уинблад. Тези изследвания като ПЕТ скенер, каквито вече се предлагат и в България, обаче са твърде скъпи, за да се използват масово. Те са подходящи по-скоро при съмнение за генетична обремененост – например когато един от родителите е починал рано от алцхаймер. В Стокхолм, където роф. Уинблад работи, пък е наложено като стандарт изследване на маркери от гръбначен ликвор, но практиката в отделните европейски страни е различна.

Рисковите фактори за алцхаймер са същите, като при сърдечно-съдовите заболявания, поясни шведският учен. Затова трябва да се работи активно с джипитата, които да препоръчват навременно лечение на преддиабетните състояния и на високото кръвно.

Очаквайте интервю с проф. Уиндблад за новите тенденции в лечението на алцхаймер.


Коментари