Публикация

Разработват над 100 нови молекули за лечение на алцхаймер

Високата кръвна захар и хипертонията са основни рискови фактори за възникването на болестта.


Поне 100 нови молекули на лекарства за лечение на алцхаймер се разработват в момента, заяви проф. Бенгд Уинблад от изпълнителния комитет на Европейския консорциум за болестта на Алцхаймер (EADC). Той пристигна в София за годишната среща на организацията, която се провежда на 14-15 октомври в залата на БАН. Столицата ни спечели домакинството в конкуренция с Глазгоу, Барселона и Виена. В консорциума участват 64 научни центрове от 24 страни. Представител за България е проф. Лъчезар Трайков от Катедрата по неврология към МУ София.

Има големи надежди, че ще на пазара може да се появят нови медикаменти, които да помогнат в битката с деменциите, изтъкна проф. Уиндблад. Лекарствата, които се разработват в момента, са главно в две насоки – първата е създаване на антитела срещу протеините BETA A4, а втората – срещу протеините TAU, които са сочени за основните виновници за възникването на алцхаймер.

С модерните технологии от образната диагностика вече може да се предскаже болестта 20 г. преди първите й прояви, каза още проф. Уинблад. Тези изследвания като ПЕТ скенер, каквито вече се предлагат и в България, обаче са твърде скъпи, за да се използват масово. Те са подходящи по-скоро при съмнение за генетична обремененост – например когато един от родителите е починал рано от алцхаймер. В Стокхолм, където роф. Уинблад работи, пък е наложено като стандарт изследване на маркери от гръбначен ликвор, но практиката в отделните европейски страни е различна.

Рисковите фактори за алцхаймер са същите, като при сърдечно-съдовите заболявания, поясни шведският учен. Затова трябва да се работи активно с джипитата, които да препоръчват навременно лечение на преддиабетните състояния и на високото кръвно.

Очаквайте интервю с проф. Уиндблад за новите тенденции в лечението на алцхаймер.


" }-->

Коментари