Публикация

Сърбят ви краката нощем? - Имате неврологичен проблем

Синдромът се предава по наследство, алкоколът и кафето усложняват състоянието


Сърбеж, болка, мравучкане, изтръпване, непреодолимо желание да раздвижиш или масажираш краката си. Тези неприятни усещания смущават спокойния сън на мнозина, разказва доц. д-р Иван Стайков, началник на Клиника по неврология в Токуда Болница - София. В действителност това са симптоми, които издават едно от често срещаните нарушения на съня, наречено „синдром на неспокойните крака”. Това неврологично страдание е с разпространение около 5 %, но въпреки това е често пропускано или грешно диагностицирано, твърди специалистът. 

„Синдромът има денонощен ритъм и се явява обикновено по време на нощна почивка като предизвиква желание за движение на крайниците. Пикът на неприятните усещания идва в първата половина на нощта и съвпада с най-ниската температура на тялото. За да облекчат симптомите, някои прибягват до среднощни разходки и танци, други до студен душ или масаж. Състоянието се подобрява през втората половина на нощта, тогава пациентите заспиват”, обяснява доц. Стайков.

Въпреки, че е известно повече от 300 години, заболяването е описано детайлно за пръв път през 1945 г. от von Ekbom. Самият доц. Стайков се запознал задълбочено с него по време на една от специализациите си в германска лаборатория за изследване на съня през 2001 г. От 2008 г. насам подобна лаборатория работи и в японската болница, където се диагностицират повечето нарушения на съня и бодърстването. Според международната класификация те наброяват 85 вида. Синдромът на неспокойните крака спада към групата на двигателните нарушения, свързани със съня.

„Заболяването има две клинични форми – симптоматична и идиопатична. Те почти не се различават по симптоми. При първата обаче причина за болестта е друго заболяване – най-често бъбречна недостатъчност и при пациенти на хемодиализа, свързана с настъпващата уремия.  Докато при втората не могат да се открият други болести. 

При заболяването е доказано генетично предаване. Над 50 % от пациентите с идиопатична форма на синдрома показват положителна фамилна анамнеза, като заболяването се среща 3 до 5 пъти по-често при пациенти с роднини по първа линия, страдащи от синдрома”, пояснява доц. Стайков. Жените страдат два пъти по-често от мъжете. Една от засегнатите групи са бременните, но болестта при тях отшумява след раждането. Наблюденията на специалистите показват, че краката стават още „по-неспокойни” с напредване на възрастта, което обикновено кара пациентите да търсят лекарска помощ.

Доц. Стайков посочва четири признака като определящи за диагнозата:

- непреодолимо желание за движение на крайниците (особено долните);

- частично или пълно подобряване след разходка, масаж, изпъване на краката или охлаждане;

- неприятното усещане започва или се усилва по време на почивка;

симптомите се появяват или влошават вечер и през нощта.

За сериозна диагностика обаче е необходимо да се извърши полисомнографско изследване, категоричен е неврологът. „Записът се прави през нощта и обхваща параметри като движение на краката, кислородната носитеност в кръвта, различните стадии на съня и др.

При хора с подобен синдром обикновено анализът показва удължаване времето на заспиване и намаляване стадиите на дълбокия сън”, пояснява докторът. Лечението се провежда в зависимост от вида на заболяването и анализа на изследването като обикновено включва комбинация от медикаменти. „Има пациенти, които 30-40 години живеят с тези оплаквания, а състоянието им се подобрява още на следващия ден, след предписване на лекарствата и за първи път спят нормално”, казва неврологът. 

Превантивно той препоръчва да се ограничи употребата на алкохол и кофеин, които влошават симптомите. Движение и спорт, тъй като обездвижването също изостря състоянието.Типични провокиращи ситуации са обездвижване /болест или гипсова имобилизация/, продължителен полет със самолет, стоене в кино, театър или пред телевизор, кормуване и др.


Коментари

Здравейте, неврологът доц. Иван Стайков е началник клиника в Токуда Болница - София. Това са контактите на клиниката за записване на консултации 02/ 403 4000 и 02/403 4911. Дано съм ви била от полза.

Моля помогнете ми ходя по лекари имам подобен проблем... ИзтръпвАТ ми краката и ръцете нощем и никои не може да установи защо. Изтръпването е придржено с ужасни сърбежи!