Публикация

Доц. Валерия Калева: Резултатите ни в битката с рака не отстъпват на най-развитите европейски центрове

Арттерапията помага на децата да се справят със страха и болката при химиотерапия, казва началникът на клиниката по детска онкохематология към УМБАЛ


Доц. Валерия Калева е ръководител на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицинския университет-Варна, и началник на Специализираната детска клиника по клинична хематология и онкология. През ноември предстои  50-годишния юбилей на катедрата.

 -  Доц. Калева, как ще отбележите 50-ия юбилей на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика?

-  От 6 до 8 ноември от 10 до 13 ч ще има дни на отворените врати. Тогава ще отворим Детската клиника по онкохематология, Многопрофилната клиника по детски болести и ще представим всички дейности, структури, постижения в диагностичен и терапевтичен аспект през годините.

На 8 ноември от 13 ч ще се открие Център по редки болести в болницата, който ще стартира с Центъра за комплексно лечение за деца и възрастни с таласемия и хемофилия. Този център в момента е в структурата на Клиниката по детска онкохематология. Откриването му ще бъде в рамките на юбилейните дни. Същия ден в 16,30 в хотел „Адмирал” на Златните пясъци ще бъде тържественото събрание по случай юбилея, с детска опера и парти. На 9 ноеври ще е юбилейната научна конференция на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика. Ще се съберат педиатри от цяла България, от университетските и болничните структури, лекарите от Варна, всички бивши служители на клиничните структури.

-  Кои са най-съществените постижения в детската онкохематология в последните години?

-  Със собствени средства обновихме Клиниката по детска онкохематология и създадохме условия за провеждане на съвременна високодозова химиотерапия в нея. Диагностичните възможности в УМБАЛ „Св. Марина” в някои случаи са уникални за България, имаме възможност за бърза и точна диагностика. Колегите в клиниката имат много специализации у нас и в чужбина, сериозен професионален опит и умения. Така че ние имаме всички предпоставки да предоставяме на пациентите си модерна дигностика и лечение, а резултатите ни са съпоставими с тези във водещите европейски центрове.

-  Известно е, че в предлагате и арттерапия на децата, които са на химиотерапия.

-  От 5-6 г. успоредно с конвенционалната химиотерапия се провежда и арттерапия, а от 2012 г. се въведе в съвсем структуриран вид. Всеки ден по 2 часа болните деца работят с художници, скулптури, музиканти, което им помага безболезнено да понесат химиотерапията. Убедени сме, че правенето на изкуство е много успешна допълваща терапия при малките пациенти. Наблюденията ни показват категорично, че това има конкретно въздействие върху болката например. Предстои това да се докаже и научно. За емоциите да не говорим. Арттерапията помага на децата да се справят много по-лесно със страха от химиотерапията.

-  Напоследък много се говори за недостига на онколекарства. Вие имате ли подобен проблем?

-  Имаме. Доставките на лекарства са неритмични, някои напълно липсват в България и сме принудени по най-различни пътища заедно с родителите да ги доставяме. Не съм наясно каква е истинската причина за това. Получаваме най-различни обяснения, като най-честото е, че има проблеми с дистрибуторите – фирмите не са заинтересовани да правят малки доставки. Но злокачествените заболявания при децата в сравнение с възрастните са малко – едва около 2%. По света е така, и у нас е така. Не може да няма механизъм да бъдат обезпечени тези медикаменти  чрез фондове, чрез специална грижа на държавата в лицето на здравното министерство и евентуално на касата. За някои медикаменти например са необходими около 200 ампули на година.


Коментари