Публикация

От печата: Лекарите на протест, ако не актуализират бюджета

Касата чака 150 млн. от депутатите


Лекарите са изправени на кътни зъби заради недостига на пари за болниците и тази година. Още 150 млн. лв. поиска здравната каса, за да им плати. Ако депутатите не приемат актуализацията на бюджета й, ще излезем на протест, категоричен е председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, цитиран от в. „Стандарт”.

Причината за недоволството на медиците е липсата на достатъчно средства за здравеопазване. Тази година се оказа, че бюджетът на касата е на червено със 130 млн. лв. за болниците и онколекарствата и още 20 млн. лв. за медицински изделия. Това се случи заради последователното прехвърляне на лекарствата за рак, ваксините, интензивните грижи и инвитрото към НЗОК без съответното финансиране. Заради това недофинансиране клиниките ще получат 80% от заработеното за септември и максимум по 50% за октомври и ноември. Ако не се намерят допълнителни средства, лечебниците ще дадат на късо, а пациентите ще останат без качествено лечение, отбелязва всекидневникът.

При подобно финансиране болниците ще затворят от само себе си, а лекарите ще излязат на улицата, категоричен е д-р Райчинов. Орязаните бюджети изправиха на кътни зъби дори частните болници. По-евтини медикаменти, по-ниски заплати и немотивирани лекари са следствията на подобно решение, заяви д-р Явор Дренски, председател на  Националното сдружение на частните болници. Според него това ще е още един мотив лекарите по-бързо да напуснат страната.

Пониженото финансиране ще доведе и до нови дългове на болниците, каквито по принцип им е забранено да трупат.

Единственият вариант за спасението на системата е актуализация на бюджета на касата. За това се обявиха още миналата седмица директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова и здравният министър д-р Таня Андреева. Самата актуализация обаче се разрешава от парламента по настояване на Надзорния съвет на касата. Едва вчера Надзорният съвет на фонда гласува, че иска актуализация на бюджета на НЗОК със 150 млн. лв. Сега решението е в ръцете на депутатите.

През миналата седмица цялата парламентарна комисия по здравеопазване коментира темата в опит да намери решение. Такова обаче все още няма и не е ясно дали има средства в хазната за болниците, допълва изданието.


Коментари