Публикация

Бебе гигант се роди в „Майчин дом”

Такова едро бебе трябва да се наблюдава системно, категорични са специалистите


Бебе гигант с тегло 5800 гр. и ръст от 55 см се роди в столичната АГ болница „Майчин дом”. То обаче не е единственото с „наднормено” тегло, дошло на бял свят през този месец. През октомври в актовата книга на Родилното отделение е записано бебе с тегло 5400 гр., информират от здравното заведение.

„От началото на годината бебетата с тегло над 4500 гр. са 23”, съобщи изпълнителният директор на „Майчин дом” проф. Виктор Златков.

Тези резултати обаче не радват акушер-гинеколозите.

„Възможна причина да се роди дете с тегло на 4000 гр. е гестационен диабет при майката, индуциран по време на бременността”, обясни доц. Виолета Димитрова, началник на Клиниката по фетална медицина.

Много е важно при следваща бременност, след такова раждане, да се направи обременяване с гликоза в третия месец. Ако резултатите са нормални, трябва да се повтори между 24 и 28 гестационна седмица, допълни доц. Димитрова. Ако майката има гестационен диабет и роди много едро бебе, за него в по-късна възраст съществува опасност от наднормено тегло и метаболитен синдром.

Раждането на такива бебета би следвало да бъде чрез Цезарово сечение, защото те са с по-широк раменен пояс и коремче и съществува опасност да се „заклещят” при вагинално раждане. Ако раждането е по нормален механизъм, това води след себе си вероятност от травмиране на раменната кост или увреждане на нервните влакна, инервиращи горните крайници.

„Здравето на майката през бременността е пряко свързано със здравето и качеството на живот на нейното дете в последствие”, заключи доц. Димитрова.


Коментари