Публикация

Безплатни прегледи на слуха на бебета

Неонатолози от „Токуда” ще изследват още и за жълтеница всяка последна събота от месеца


Безплатен скрининг на слуха на бебетата и изследване за физиологична жълтеница ще се извършват всяка последна събота на месеца до края на годината в болница „Токуда” – София.

Лекарите от Отделението по неонатология ще приемат от 10:00 до 14:00 часа след предварително записване на тел. 02/403 4000 и 02/403 4928. Първата дата за провеждане на прегледите е 26 октомври.

Прегледите за отхвърляне или установяване на дефекти на слуха при новородените са подходящи и препоръчителни за бебета до 6-месечна възраст, а изследването за наличие на жълтеница е насочено към децата до 1-месечна възраст.

Дали бебето чува се установява от лекарите чрез ултразвук, който е напълно безвреден и безболезнен. С помощта на съвременния апарат неонатолозите установяват  наличието на вродени дефекти на слуха. Екипът на Отделението по неонатология препоръчва този скрининг да се направи до 6-ия месец след раждането. Уловени навреме, проблемите със слуха могат да се лекуват и да бъдат предотвратени редица усложнения. Апаратът, с който се провежда изследването, отчита отоакустичните емисии в ушите на бебето, като по време на процедурата то не усеща абсолютно нищо.

Допълнителното изследване, което от този месец родителите ще могат да ползват безвъзмездно в „Токуда”, отново е неинвазивно и безболезнено и се прави с нов апарат, без да е необходимо да се взима кръв на бебетата. Уредът, който неонатолозите използват, за да проследят хода на физиологичната жълтеница, се нарича билирубинометър и с него се отчита количеството на билирубин - разпаден продукт при разграждането на хемоглобина и други съставки на кръвта.

„Това изследване е препоръчително особено за деца, които са прекарали жълтеница след раждането си”, подчертава д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология на „Токуда”.

„Жълтеницата е изключително важен признак в първите седмици на раждането. Пoловината от новородените прекарват физиологична жълтеница. Тя е задължителен или много чест синдром на вродени или придобити заболявания, ето защо тя трябва да бъде стриктно проследявана”, категорична е д-р Масларска.

Тя добавя, че всяко едно новородено, при което физиологичната жълтеница не е отшумяла в рамките на 15-20 дни, трябва да бъде изследвано.

Прегледите са част от разширена скринингова програма на болница „Токуда” за ранно проследяване на новородени, най-вече рискови и недоносени бебета.


Коментари