Лекари от „Александровска” ще преглеждат деца от бежанския лагер във „Враждебна”
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Лекари от „Александровска” ще преглеждат деца от бежанския лагер във „Враждебна”

Лекари от „Александровска” ще преглеждат деца от бежанския лагер във „Враждебна”

Инициативата е насрочена за утре, 19 октомври

Екип на Университетската болница „Александровска” ще преглежда деца от бежанския лагер в столичния квартал „Враждебна” на 19 октомври (събота).

Инициативата е част от проекта „Направи добро” на лечебното заведение и Организацията на евреите в България „Шалом”, и е в синхрон с усилията на Министерството на здравеопазването медицинска помощ на бежанците и най-вече на децата.

Медицинските прегледи в бежанския лагер ще започнат от 8:00 часа сутринта. Болницата отпуска две оборудвани линейки с диагностични апарати, уреди за оценка на офталмологичния статус на децата.

В помощ на екипа, който включва педиатри, детски офталмолози, хирурзи, специалист по спешна медицина, ще бъдат и двама лекари сирийци от „Александровска”, които ще превеждат по време на прегледите.

Деца, които се нуждаят от оптична корекция, ще получат очила, осигурени от ОЕБ „Шалом”. Организацията ще дари храна и лакомства на всички прегледани деца. Нуждаещите се от хоспитализация ще бъдат настанявани за лечение в университетската болница.

Началото на инициативата „Направи добро” беше дадено през август тази година по повод 70 години от спасяването на евреите в България и почитане паметта на жертвите на холокоста. До момента в рамките на проекта лекари от САЩ, Израел, специалисти с еврейски произход и медици от УМБАЛ „Александровска” са прегледали 2000 социално слаби деца от Северозападна България.

След лагера във „Враждебна” екипът на университетската болница има намерение да посети и останалите бежански лагери в страната.


Мнения