Публикация

Лекари от „Александровска” ще преглеждат деца от бежанския лагер във „Враждебна”

Инициативата е насрочена за утре, 19 октомври


Екип на Университетската болница „Александровска” ще преглежда деца от бежанския лагер в столичния квартал „Враждебна” на 19 октомври (събота).

Инициативата е част от проекта „Направи добро” на лечебното заведение и Организацията на евреите в България „Шалом”, и е в синхрон с усилията на Министерството на здравеопазването медицинска помощ на бежанците и най-вече на децата.

Медицинските прегледи в бежанския лагер ще започнат от 8:00 часа сутринта. Болницата отпуска две оборудвани линейки с диагностични апарати, уреди за оценка на офталмологичния статус на децата.

В помощ на екипа, който включва педиатри, детски офталмолози, хирурзи, специалист по спешна медицина, ще бъдат и двама лекари сирийци от „Александровска”, които ще превеждат по време на прегледите.

Деца, които се нуждаят от оптична корекция, ще получат очила, осигурени от ОЕБ „Шалом”. Организацията ще дари храна и лакомства на всички прегледани деца. Нуждаещите се от хоспитализация ще бъдат настанявани за лечение в университетската болница.

Началото на инициативата „Направи добро” беше дадено през август тази година по повод 70 години от спасяването на евреите в България и почитане паметта на жертвите на холокоста. До момента в рамките на проекта лекари от САЩ, Израел, специалисти с еврейски произход и медици от УМБАЛ „Александровска” са прегледали 2000 социално слаби деца от Северозападна България.

След лагера във „Враждебна” екипът на университетската болница има намерение да посети и останалите бежански лагери в страната.


Коментари