Публикация

Хомеопатията - лечебен метод, който трябва да се практикува само от лекари

У нас над 1000 лекари са преминали през обучение по хомеопатия към медицинските университети


Хомеопатията е безопасен лечебен метод, но само когато се практикува от лекари.

Това каза д-р Слави Филчев, специалист по педиатрия и детска пулмология и съосновател на Европейската школа по клинична хомеопатия, цитиран от БТА.
 
Д-р Филчев алармира, че има предложение сега действащият Закон за здравето да бъде променен така, че да даде право на лица без медицинско образование да практикуват хомеопатия. Той посочи, че проблеми с фатално увреждане на здравето на пациенти, причинени от „хомеопати”, се срещат единствено в страни, в които хомеопатията се практикува от нелекари.

Д-р Райна Томова, специалист по вътрешни болести и зам.-председател на Българската медицинска хомеопатична организация, обясни, че онкологичните заболявания не могат да се лекуват с хомеопатия, но методът помага да се тушират тежките странични ефекти от лъчетерапията и химиотерапията. По подобен начин хомеопатичните средства могат да облекчат много от постваксиналните реакции, но не и да заместят самите ваксини.

По думите на д-р Томова в световен мащаб (в това число и у нас) има две течения на хомеопатията - класическа и клинична. Класическите хомеопати отричат напълно конвенционалната медицина и смятат, че всичко - от хрема до рак - може да се лекува чрез хомеопатия. Д-р Томова предупреди, че „лечението” при лица без медицинска диплома може да доведе до фатално забавяне в поставянето на диагноза на пациента.

Според клиничните хомеопати хомеопатията е метод на терапия, надграждан над медицинското образование. Един и същи симптом може да е признак за различни заболявания и само лице с медицинско образование може да постави точна диагноза въз основа на подробна анамнеза. Д-р Томова посочи, че у нас над 1000 лекари са преминали през обучение по хомеопатия към медицинските университети.


Коментари