Публикация

От печата: Пушенето минава трудно в НС

Депутатите от БСП, ДПС и „Атака” мислят да гласуват по съвест


Отмяната на тоталната забрана за пушене на закрити обществени места трудно ще събере подкрепа в парламента. Депутатите от БСП, ДПС и „Атака” мислят да гласуват по съвест, а хората на Бойко Борисов се очаква да бъдат „против” по команда, информира в. „Труд”.

Макар че в сряда деветима червени депутати - Спас Панчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Добрин Данев, Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, Татяна Буруджиева и Тодор Радулов, внесоха законови промени за либерализиране на режима за пушене, в левицата има близо 30 от общо 84 души, които смятат да гласуват „против”. Лидерът Сергей Станишев, който преди изборите обеща смекчаване на забраната за дим, обяснил пред групата, че е „за” либерализацията, става ясно от публикацията.

В ДПС ще гласуват по съвест. Депутати от движението пресметнаха, че около половината им колеги са „за” отмяна на тоталната забрана. Другата половина от избраниците, сред които е и лидерът Лютви Местан, са категорично „против”. „Макар да съм толерантен непушач, ще гласувам за запазване на забраната”, обяви Местан.

Макар че още през май „Атака” внесе предложение за либерализация на режима и се обяви против тоталната забрана, която удари сериозно ресторантьорския бизнес, сега националистите заявяват, че също ще гласуват по съвест. Все пак повечето от хората на Волен Сидеров се очаква да подкрепят законопроекта на левицата.

„ГЕРБ ще гласува единодушно против либерализацията”, категорична е бившата здравна министърка Десислава Атанасова. Преди дни колегата й Вежди Рашидов - страстен пушач, призна, че вероятно ще се въздържи.

Отмяната на забраната има по-голям шанс да мине в залата, ако кворумът е нисък и част от опозицията отсъства от работа. Дори и това да стане, президентът Росен Плевнелиев вече обяви, че готви вето над закона.

Според промените ще се пуши в отделни зали в ресторантите със специална вентилация, както и в нощните заведения, където по закон не могат да влизат лица под 18 години. „Целта е българите да живеят в една демократична държава и да се чувстват граждани, без значение дали са избрали да са пушачи или не”, мотивира предложението си Спас Панчев.

Всекидневникът изтъква, че разнобой по темата има и сред хотелиери, ресторантьори и туроператори. От Асоциацията на българските туроператори (АБТТА) изразиха несъгласие с либерализацията на режима за тютюн. Според ръководството й именно заради забраната се очаква ръст от 6 % на продажбите на туристически услуги за т.г.


" }-->

Коментари