Публикация

Съдът разпореди да се открие самостоятелна клинична пътека за муковисцидозата

В България от заболяването са засегнати около 200 души, повечето от които са деца


Министерството на здравеопазването е дискриминирало болните от тежкото генетично заболяване муковисцидоза, като не е направило отделна клинична пътека за тях. Сега обаче вече е длъжно да им гарантира непрекъснато ефективно лечение, следва от решение на Върховния административен съд. То дава перспектива за предявяване на индивидуални и колективни искове за обезщетение от болните, обясняват от Асоциация за европейски интеграция и права на човека, която води делото.

В. „Сега” припомня, че битката започна още през 2008 г., когато две асоциации сезираха Комисията за защита от дискриминация. В края на 2011 г. тя задължи здравния министър да направи стандарти за самостоятелна клинична пътека. Вместо обаче да направят пътека, от Министерството на здравеопазването обжалваха на две инстанции.

Здравният министър от кабинета на ГЕРБ Десислава Атанасова дори изтъкна аргументи, че с откриването на пътека болниците ще трябва да накарат лекарите си да се занимават с това и да създават екип и клиники. Стигна се дори дотам министърът да обяснява, че болниците няма да имат финансов интерес от такава пътека, тъй като заболяването е рядко, посочва изданието.

Mуковисцидозата е полиорганно заболяване, което се характеризира с прогресиращо увреждане на белите дробове и много съпътстващи заболявания. Въпреки че някои ефекти на заболяването са покрити от клинични пътеки за съпътстващи заболявания, неотчитането на многопосочните усложнения лишава болните от адекватни здравни грижи и ги принуждава да доплащат лечението си, обясняват адвокатите по делото.

В България са засегнати около 200 души, повечето деца. 10-дневно лечение в болница започва от 4000 лв. и може да мине и 6000 лв.


Коментари