Публикация

Изтъкнат хирург става част от екипа на болница „Софиямед”

Болницата ще създаде Национален център по миниинванзивна хирургия


Доц. Теодор Атанасов, специалист по коремна хирургия, вече е част от екипа на Отделението по хирургия в болница „Софиямед”.

Основните области, в които доц. Атанасов работи, са миниинвазивните методи за лечение на заболявания в коремната кухина и всички видове херниални дефекти. Той е един от тримата членове от България на Американската колегия на хирурзите и редица други европейски асоциации.

Присъствието на топспециалиста в екипа на Отделението по хирургия с завеждащ д-р Сергей Сергеев ще допринесе за въвеждането на нови миниинвазивни начини за лечение на колоректалния рак, доброкачествени и злокачествени заболявания на стомаха, хранопровода и черния дроб, на операции с един разрез при хернии на предната коремна стена, остър апендицит и жлъчно-каменна болест, изтъкват от лечебното заведение.

Според доц. Атанасов миниинвазивната диагностика и хирургия се счита за най-значимото постижение в областта на хирургията през последните 15 години. Благодарение на тази техника е възможно да се извършват операции през много малки разрези (около 1 см) с помощта на видео системи.

В отделението по хирургия в болница „Софиямед” предстои създаването на Национален център по миниинванзивна хирургия, подкрепен логистично от немската фирма „Karl Storz“. В този център ще бъдат въведени световните стандарти на обучение по лапароскопската хирургия. Планира се развитие на програми за бариатрична хирургия (хирургия на болестното затлъстяване), хирургия на диафрагмата и гастроезофагеалната връзка, лапароскопска хирургия през един отвор и център за лечение на хернии. Хирургичният екип на болницата ще бъде изпратен на посещение в най-големия медицински център по миниинвазивна хирургия на фирмата „Karl Storz” в град Тутлинген, Германия.

В столичното лечебно заведение предстои създаването и на отделение по миниинвазивна хирургия, което ще бъде ръководено именно от доц. Атанасов.

„Доверието на нашите пациенти към целия екип се обуславя от високата ни професионална квалификация, персонализирания подход при всеки специфичен случай и факта, че болницата разполага с високотехнологична апаратура. Разбирането на ръководството, че кадрите са най-ценният актив на всяка структурна единица, доведе до създаване на добре мотивиран и амбициозен екип, което е от първостепенно значение за налагането и реализирането на нови концепции и постигането на оптимални резултати” – допълва доц. Атанасов.

Доц. Теодор Атанасов завършва Медицински университет в София през 1998 г. От 2000 до 2013 г. работи в спешния институт „Пирогов” в Четвърта хирургична клиника. От 1998 до 2013 г. специализира в сферата на миниинвазивната хирургия в Испания, Швейцария, Италия, Франция, Германия, Холандия, Бразилия, Хърватска, САЩ, Румъния и България. Защитава докторска дисертация на тема: „Възможности и индикации за приложение на лапароскопска хирургия при остър апендицит”.

Член е на Българския лекарски съюз, Българското хирургично дружество, Европейската асоциация по ендоскопска хирургия (EAES), Европейската асоциация по кардиоторакална хирургия (EACTS), Европейската асоциация за транслуминална хирургия (EATS), Европейската онкологична асоциация за заболявания на храносмилателния тракт (ESDO), Европейската херниална асоциация (EHS). Дипломиран член на Американската колегия на хирурзите (FACS).


Коментари

Голяма грешка

Голяма грешка