Как трябва да се съхраняват лекарствата
18.10.13
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Как трябва да се съхраняват лекарствата

Как трябва да се съхраняват лекарствата

Повечето медикаменти се съхраняват при температура от 15 до 22 градуса

Ако не обичате подробно да четете указанията към медикаментите, в които пише къде и как да съхранявате лекарствата, които купувате, прочетете съветите на експертите.

* На всяка опаковка има обозначен срок на годност. Съобразете се с него, особено когато зареждате домашната аптечка. Съвременните лекарства имат достатъчно дълъг срок на годност, но не забравяйте, че трябва да вземете под внимание и курса на лечение, който понякога изисква повече време. Освен това, когато едно лекарство е разопаковано, то е доста по-нетрайно.

* Задължително прочетете в упътването условията за съхранение. Повечето препарати са ефективни и годни за употреба само ако са съхранявани според препоръките на производителя. При неспазването им в най-добрия случай лекарствата губят свойствата си, а в по-лошия в тях се образуват токсични компоненти в резултат на химически реакции.

* Сиропите и разтворите е най-добре да се съхраняват в заводската картонена опаковка, на която е обозначен срокът на годност.

* Таблетките и капсулите трябва да си стоят в блистерите. В никакъв случай не ги прехвърляйте в стъклени или пластмасови шишенца и бурканчета. Върху медикаментите започват да действат светлината и влагата. А и ако не надпишете шишенцата, лесно можете да объркате лекарствата.

* Задължително плътно затваряйте всички флакони, лекарствата може да се изпаряват, да поглъщат летливи вещества или да се окисляват при съприкосновението си с въздуха.

* Цапащите, миришещи и летливи препарати като йод и спирт съхранявайте отделно от останалите медикаменти. Йодът, колкото и плътно да го затваряте, винаги оставя кафяви петна. Калиевият перманганат трябва да се съхранява в стъклен съд, а не в хартиената опаковка, в която се продава, защото ще боядиса всичките ви лекарства.

* Не оставяйте лекарствата на видно място, особено ако в дома ви има деца или възрастни хора с отслабнало зрение.

* Повечето медикаменти се съхраняват при температура от 15 до 22 градуса, но при някои са допустими и по-високи температури. Тук задължително трябва да прочетете упътването.

* Най-доброто място е на тъмно и по-далече от отоплителни уреди. Най-бързо лекарствата се разрушават под действието на ярката слънчева светлина и съпровождащата я топлина.

* Шкафчето в банята е подходящо само по филмите. Таблетките и капсулите са хигроскопични и бързо се навлажняват, особено ако са в хартиена опаковка.

* Ако на опаковката е написано да съхраняват в прохладно, тъмно и сухо място, най-добре е да държите лекарствата в хладилника при температура, не по-висока от 15 градуса.

* За лекарствените свещички най-подходящото място е камерата на хладилника, за мазилата и пластирите – средата на хладилника, а медикаментите, които просто трябва да бъдат на прохладно място, поставете най-долу, далече от камерата. Опитайте се да предпазите лекарствата от влагата, като ги увиете в найлонов плик например.

* Записвайте си датата, на която отваряте дадено лекарство. Обикновено на опаковката е указан срок на съхранение след отваряне, ако не е, ние ще ви помогнем:

- Таблетки и капсули в отворено състояние може да се съхраняват до една година.

- Течности за външно приложение – до половин година.

- За вътрешно приложение, включително и сиропите – не повече от три месеца.

- Мазила в тубички – до половин година, в шишенца – не повече от три месеца, приготвени по поръчка – един месец.

- Капки за уши – от месец до половин година.

- Капки за очи и мазила – не повече от месец. Никога не ги ползвайте след срока им на годност, дори и да не сте ги отворили!

Действието на просрочените медикаменти е непредсказуемо, затова спазвайте правилата. Това ще ви гарантира бързо, ефективно и безопасно лечение.


Мнения