Публикация

Как трябва да се съхраняват лекарствата

Повечето медикаменти се съхраняват при температура от 15 до 22 градуса


Ако не обичате подробно да четете указанията към медикаментите, в които пише къде и как да съхранявате лекарствата, които купувате, прочетете съветите на експертите.

* На всяка опаковка има обозначен срок на годност. Съобразете се с него, особено когато зареждате домашната аптечка. Съвременните лекарства имат достатъчно дълъг срок на годност, но не забравяйте, че трябва да вземете под внимание и курса на лечение, който понякога изисква повече време. Освен това, когато едно лекарство е разопаковано, то е доста по-нетрайно.

* Задължително прочетете в упътването условията за съхранение. Повечето препарати са ефективни и годни за употреба само ако са съхранявани според препоръките на производителя. При неспазването им в най-добрия случай лекарствата губят свойствата си, а в по-лошия в тях се образуват токсични компоненти в резултат на химически реакции.

* Сиропите и разтворите е най-добре да се съхраняват в заводската картонена опаковка, на която е обозначен срокът на годност.

* Таблетките и капсулите трябва да си стоят в блистерите. В никакъв случай не ги прехвърляйте в стъклени или пластмасови шишенца и бурканчета. Върху медикаментите започват да действат светлината и влагата. А и ако не надпишете шишенцата, лесно можете да объркате лекарствата.

* Задължително плътно затваряйте всички флакони, лекарствата може да се изпаряват, да поглъщат летливи вещества или да се окисляват при съприкосновението си с въздуха.

* Цапащите, миришещи и летливи препарати като йод и спирт съхранявайте отделно от останалите медикаменти. Йодът, колкото и плътно да го затваряте, винаги оставя кафяви петна. Калиевият перманганат трябва да се съхранява в стъклен съд, а не в хартиената опаковка, в която се продава, защото ще боядиса всичките ви лекарства.

* Не оставяйте лекарствата на видно място, особено ако в дома ви има деца или възрастни хора с отслабнало зрение.

* Повечето медикаменти се съхраняват при температура от 15 до 22 градуса, но при някои са допустими и по-високи температури. Тук задължително трябва да прочетете упътването.

* Най-доброто място е на тъмно и по-далече от отоплителни уреди. Най-бързо лекарствата се разрушават под действието на ярката слънчева светлина и съпровождащата я топлина.

* Шкафчето в банята е подходящо само по филмите. Таблетките и капсулите са хигроскопични и бързо се навлажняват, особено ако са в хартиена опаковка.

* Ако на опаковката е написано да съхраняват в прохладно, тъмно и сухо място, най-добре е да държите лекарствата в хладилника при температура, не по-висока от 15 градуса.

* За лекарствените свещички най-подходящото място е камерата на хладилника, за мазилата и пластирите – средата на хладилника, а медикаментите, които просто трябва да бъдат на прохладно място, поставете най-долу, далече от камерата. Опитайте се да предпазите лекарствата от влагата, като ги увиете в найлонов плик например.

* Записвайте си датата, на която отваряте дадено лекарство. Обикновено на опаковката е указан срок на съхранение след отваряне, ако не е, ние ще ви помогнем:

- Таблетки и капсули в отворено състояние може да се съхраняват до една година.

- Течности за външно приложение – до половин година.

- За вътрешно приложение, включително и сиропите – не повече от три месеца.

- Мазила в тубички – до половин година, в шишенца – не повече от три месеца, приготвени по поръчка – един месец.

- Капки за уши – от месец до половин година.

- Капки за очи и мазила – не повече от месец. Никога не ги ползвайте след срока им на годност, дори и да не сте ги отворили!

Действието на просрочените медикаменти е непредсказуемо, затова спазвайте правилата. Това ще ви гарантира бързо, ефективно и безопасно лечение.


Коментари