Публикация

Ултразвукът е не само диагностичен, но и терапевтичен метод при атеросклероза

Различните приложения на метода са тема на ХVI-ия Световен форум по невросонология в София.


Ултразвукът може да се използва не само за ранна диагностика на атеросклерозата, но и като терапевтичен метод. Това съобщи акад. проф. Екатерина Титянова, д.м.н., която от 17 до 20 октомври е президент на XVI-ия Световен форум по невросонология. Проф. Титянова е председател на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика и ръководител на Клиниката по функционална диагностика на нервната система във ВМА. Доказано е, че хората, които по-често се подлагат на ултразвуково изследване, боледуват по-малко от атеросклероза, добави тя. Самият ултразвук механично разбива пристенните тромби и се прави така нар. сонотромболиза без използване на медикаменти.

Във форума участват над 300 делегати от 36 страни от всички континенти. Лекторите са 42-ма. Те са сред най-известните специалисти от света. Форумът е първото световно събитие в областта на неврологията в България, организирано от Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика в сътрудничество със Световната федерация по неврология. То е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. Страната ни печели домакинството преди 2 г. в Пекин в съревнование с Бразилия. В края на научната програма ще бъде избран нов президент на Световната група по невросонология и ще се учреди Латино-американска секция по неврологие (вече има Европейска и Азиатска секции).

Мотото на форума тази година е: "Да направим невросонологията приложима за пациента". Решението за него е взето от борда на Световната група, тъй като през последните години са се открили различни възможности на приложението на ултразвука като терапевтичен метод в неврологията, които не са приложени в клиничната практика. Затова искаме да обучим нашите специалисти, че такива възможности вече съществуват и те да ги прилагат в практиката си, поясни проф. Титянова.

Цели на форума:

  1. Обединяване на експерти от целия свят за представяне и обсъждане на най-новите постижения в невросонологията, стандартизиране на диагностичните критерии и актуализиране на съществуващите стандарти и указания.
  2. Обсъждане на най-новите световни постижения в невросонологията.
  3. Създаване на единни критерии за ултразвукова диагностика и сертифициране на специалистите по невросонология.
  4. Разработване на профилактични стратегии с прилагане на ултразвук за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.
  5. Запознаване със съвременните възможности на ултразвуковите методи за лечение на съдовите заболявания.
  6. Прилагане на ултразвуковите методи при несъдови заболявания в неврологията – изследване на мускули, нерви, очи и тъкани.
  7. Обучение на млади лекари и студенти за ролята на ултразвуковите методи за превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

Очаквайте интервю с проф. Титянова

Коментари