Доц. Бинка Попова от ИСУЛ стана „Лекар на годината”
21.10.13
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Доц. Бинка Попова от ИСУЛ стана „Лекар на годината”

Доц. Бинка Попова от ИСУЛ стана „Лекар на годината”

Престижната награда се връчва по повод 19 октомври – Деня на българския лекар

Доц. Бинка Попова от Клиниката по ортопедия и травматология към университетска болница „Царица Йоанна” в София стана „Лекар на годината”. Призът беше връчен по време на извънредния събор на Българския лекарски съюз, който се проведе в Равда.

Доц. Бинка Константинова Попова-Русева завършва Медицинския университет в София през 1972 г. След дипломирането си с отличен, започва работа като стажант-асистент в Клиниката по ортопедия и травматология към болница „Царица Йоанна” под ръководството на проф. Я.Холевич и проф. Е.Панева-Холевич. В същата клиника работи до днес. В първите години младата лекарка усвоява основните принципи на хирургията на ръката, а през 1979 г. защитава кандидатска дисертация. Мечтата й да специализира микросъдова хирургия се осъществява в Киев през 1985 г.

Две години по-късно  доц. Попова за първи път в България извършва успешна реплантация на напълно ампутирана през дланта ръка, след което работи насочено в областта на микрохирургията. Направила е около 300 реплантации и редица оперативни интервенции в областта на  реконструктивната микрохирургия. Именно тя въвежда в България операциите от раздела „Реконструктивна микрохирургия” – свободно пренасяне на ламба, пръсти от стъпалото на ръката, васкуларизирани присадъци от фибула, свободна трансплантация на мускул като двигател, както и реконструкция на периферни нерви.

Специализирала е в Съединените щати, има редица участия като докладчик в Канада, Унгария, Южна Корея. Дългогодишен преподавател към МУ–София, научен ръководител на двама докторанти, член на Българското дружество по ортопедия и травматология и по хирургия на ръката, на Международната и Европейската федерация на дружествата по хирургия на ръката.


Мнения