Публикация

Доц. Бинка Попова от ИСУЛ стана „Лекар на годината”

Престижната награда се връчва по повод 19 октомври – Деня на българския лекар


Доц. Бинка Попова от Клиниката по ортопедия и травматология към университетска болница „Царица Йоанна” в София стана „Лекар на годината”. Призът беше връчен по време на извънредния събор на Българския лекарски съюз, който се проведе в Равда.

Доц. Бинка Константинова Попова-Русева завършва Медицинския университет в София през 1972 г. След дипломирането си с отличен, започва работа като стажант-асистент в Клиниката по ортопедия и травматология към болница „Царица Йоанна” под ръководството на проф. Я.Холевич и проф. Е.Панева-Холевич. В същата клиника работи до днес. В първите години младата лекарка усвоява основните принципи на хирургията на ръката, а през 1979 г. защитава кандидатска дисертация. Мечтата й да специализира микросъдова хирургия се осъществява в Киев през 1985 г.

Две години по-късно  доц. Попова за първи път в България извършва успешна реплантация на напълно ампутирана през дланта ръка, след което работи насочено в областта на микрохирургията. Направила е около 300 реплантации и редица оперативни интервенции в областта на  реконструктивната микрохирургия. Именно тя въвежда в България операциите от раздела „Реконструктивна микрохирургия” – свободно пренасяне на ламба, пръсти от стъпалото на ръката, васкуларизирани присадъци от фибула, свободна трансплантация на мускул като двигател, както и реконструкция на периферни нерви.

Специализирала е в Съединените щати, има редица участия като докладчик в Канада, Унгария, Южна Корея. Дългогодишен преподавател към МУ–София, научен ръководител на двама докторанти, член на Българското дружество по ортопедия и травматология и по хирургия на ръката, на Международната и Европейската федерация на дружествата по хирургия на ръката.


Коментари