Публикация

Лекарският съюз иска рамков договор на 3 г.

Вредните емисии в атмосферата са заплаха за здравето на всеки човек, особено за бременните


Общата част на Националния рамков договор (НРД) да се стандартизира, като се договаря на 3 г., а  ежегодно се актуализират само цени и обеми. Това гласуваха делегатите на 58-ия извънреден събор на лекарския съюз. Те искат договорите с изпълнителите на медицинска помощ да важат от март до март. Всяка година цените на медицинските дейности да се индексират съобразно инфлацията.

Те се обединиха около становището да се запази действащото положение лекарите да имат право на един основен и един допълнителен договори не приемат искането на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лекарите да имат право да работят само на едно място по договор с касата.

Ако това се случи, много болници ще престанат да работят, особено в провинцията, коментира зам.- председателят на БЛС д-р Юлиян Йорданов. По думите му закрепостяването на лекарите само на едно място ще им попречи да си осигурят адекватно  възнаграждание и така  напускащите страната ще станат още повече. Това щяло да задълбочи опасността да останем без специалисти, а съсловието щяло да застарее още повече. Ако можеше да се осигури добро заплащане на лекарите, те сами щяха да  предпочетат да работят само на едно място, изтъкна Йорданов.  При това положение обаче  предложеният от НЗОК ред е  дискриминационен, защото според Кодекса на труда всеки българин има право на основен трудов договор, допълнителен договор на половин длъжност и отделно на граждански договори.
В колективния трудов договор са упоменати минималните работни заплати в здравеопазването, но лечебните заведения са търговски дружества и всяко определя възнагражденията в зависимост от финансовите си възможности, обясни д-р Йорданов. Съответно на много места медицинските специалисти, особено новозавършили лекари, започват с начална заплата около 500 лв.


Коментари