Публикация

Недостиг от 500 млн. лв. за здраве

Няма да има достатъчно средства за лечение в болници, за скъпи медикаменти и импланти


Бомба от близо половин милиард лева недофинансирани дейности е заложена в бюджета на здравната каса за следващата година, информира в. „Преса”.

 За болнична помощ през 2014 г. са предвидени 988 128 000 лв. Това е със 108 млн. лв. по-малко от тази година, при положение че в момента не стигат 150 млн. лв. Освен това вече бяха разблокирани 250 млн. лв. от резерва, които изцяло ще отидат за покриване на разходите на лечебните заведения. „Този бюджет е абсолютно непосилен за нас”, призна директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова, цитирана от всекидневника.

Това на практика означава, че през следващата година болниците ще продължават да трупат дългове от лечението на пациентите. Възможно е дори да се стигне до листа на чакащите за операция или до изнудване на болните да плащат консумативите и лекарствата, предупреждават синдикати, пациентски организации и медици.

Освен за болнично лечение средствата няма да стигнат и за животоспасяваща диализа например. 73 млн. лв. са предвидени в бюджета за следващата година за бъбречно болните, което е по-малко с 2,5 млн. лв. от похарчените досега през 2013 г.
За стави, стентове и всякакви импланти, както и за консумативи, които се ползват по време на операции, са отделени 74 млн. лв. за 2014-а. За покриването им обаче ще са необходими поне 83 млн. лв.

За лекарства на онкоболните касата ще похарчи 145 млн. лв., което според предварителните разчети ще е с близо 23 млн. по-малко от 2013 г. Още 15 млн. лв. ще трябват и за включването от 1 януари на новата терапия за лечение на рак на гърдата и кожен меланом за около 150 души. За останалите медикаменти, които НЗОК покрива изцяло или частично, за следващата година са планирани 564 млн. лв., като се очаква да не достигнат близо 27 млн. лв.

„Заради тези стряскащи показатели взехме единодушно решение за спешна среща с премиера Пламен Орешарски, както и със здравния и финансовия министър д-р Таня Андреева и Петър Чобанов”, съобщава пред в. „Преса” Иван Димитров, представител на пациентите в Надзорния съвет на касата. Тя трябва да се състои още тази седмица, а ако не се стигне до увеличаване на средствата за здраве, пациентските организации са готови за протести.


Коментари