Публикация

От печата: Правят гаранционен фонд за онколекарствата

Надзорният съвет на НЗОК иска спешна среща с премиера, с финансовия и със здравния министър.


Пациенти настояват държавата да гарантира непрекъснатото лечение на онкоболните, съобщава в. "Монитор". За тази цел е необходимо да бъде създаден фонд или да се намери някакъв друг механизъм, коментира Евгения Адърска - председател на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели. Очаква се предложението да бъде внесено в Министерството на здравеопазването (МЗ) и в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до дни. Според Адърска средствата за фонда могат да се набират от доброволни вноски, от чуждестранни дарители, от процент от акциза върху алкохола.

Подкрепям идеята, но смятам, че трябва да се търси дългосрочно решение, което да е в полза на всички пациенти, а не само на онкоболните, каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Спешна среща с министър-председателя Пламен Орешарски, финансовия министър Петър Чобанов и здравния министър д-р Таня Андреева за бюджет 2014-а, както и за актуализацията на този до края на годината поиска междувременно Надзорният съвет на НЗОК. Това съобщи представителят на пациентските организации в него Иван Димитров след извънредно заседание на надзорниците. Той беше категоричен, че управляващите трябва да дадат гаранции, че ще има пари за лекарства и лечение не само за пациентите с рак, но и за всички болни в страната. По думите му здравноосигурените болни не бива да доплащат за лечение,каквато идея лансира Българският лекарски съюз.


" }-->

Коментари