Публикация

Замърсеният въздух оказва влияние върху теглото на новороденото

Замърсеният въздух оказва влияние върху теглото на новороденото

Въздействието на замърсения въздух върху бременните жени може да увеличи риска от раждането на бебе с по-ниско тегло, установиха европейски учени. Те изследвали данните от 74 хиляди жени, родили между 1994 и 2011 г.

Специалистите изчислили средното замърсяване на въздуха с твърди частици, на чието въздействие били подложени бъдещите майки. Източници на замърсяването били както газове от ауспусите на автомобилите, така и вредни емисии от електростанции и дори прах. Учените взели под внимание и натовареността на пътното движение покрай домовете на участничките в проучването.

Нивото на замърсеност в изследваните места било приблизително от 10 до 30 микрограма на кубически метър въздух. Специалистите установили, че всяко нарастване на замърсяването с 5 микрограма увеличава риска от раждането на бебе с по-ниско тегло с 18%. За ниско тегло на новороденото се приемат стойности под 2,5 кг.

В предишни изследвания учени са доказали, че поради високо озоново замърсяване на въздуха нараства опасността от преждевременно раждане, което означава и появата на недоносени деца.

Според авторите на последното проучване вредните емисии в атмосферата представляват заплаха за здравето на всеки човек, но в особено рискова група са бременните жени.

От друга гледна точка, работата на повече от едно работно място отнема много време, труд, нерви и това създава здравословни проблеми на самия лекар. Това е и предпоставка за т. нар. burnout - синдром на изпепеляването, който е резултат от пренатоварване и пренапрежениe, признават от съсловната организация.

Делегатите се обединиха около становището да отпадне задължението на общопрактикуващите лекари да осигуряват 24-часова неотложна медицинска помощ.  

Коментари