Публикация

Замърсеният въздух оказва влияние върху теглото на новороденото

Вредните емисии в атмосферата са заплаха за здравето на всеки човек, особено за бременните


Въздействието на замърсения въздух върху бременните жени може да увеличи риска от раждането на бебе с по-ниско тегло, установиха европейски учени. Те изследвали данните от 74 хиляди жени, родили между 1994 и 2011 г.

Специалистите изчислили средното замърсяване на въздуха с твърди частици, на чието въздействие били подложени бъдещите майки. Източници на замърсяването били както газове от ауспусите на автомобилите, така и вредни емисии от електростанции и дори прах. Учените взели под внимание и натовареността на пътното движение покрай домовете на участничките в проучването.

Нивото на замърсеност в изследваните места било приблизително от 10 до 30 микрограма на кубически метър въздух. Специалистите установили, че всяко нарастване на замърсяването с 5 микрограма увеличава риска от раждането на бебе с по-ниско тегло с 18%. За ниско тегло на новороденото се приемат стойности под 2,5 кг.

В предишни изследвания учени са доказали, че поради високо озоново замърсяване на въздуха нараства опасността от преждевременно раждане, което означава и появата на недоносени деца.

Според авторите на последното проучване вредните емисии в атмосферата представляват заплаха за здравето на всеки човек, но в особено рискова група са бременните жени.

От друга гледна точка, работата на повече от едно работно място отнема много време, труд, нерви и това създава здравословни проблеми на самия лекар. Това е и предпоставка за т. нар. burnout - синдром на изпепеляването, който е резултат от пренатоварване и пренапрежениe, признават от съсловната организация.

Делегатите се обединиха около становището да отпадне задължението на общопрактикуващите лекари да осигуряват 24-часова неотложна медицинска помощ.  

" }-->

Коментари