Публикация

От печата: Спешните лекари скочиха на джипитата

Семейните доктори имали силно лоби


Още един бунт зрее в здравната система. Асоциацията на работещите в спешната помощ е против екипите от линейките да поемат пациентите на личните лекари, след като приключи работният ден на джипитата, информира в. „Труд”.

В събота съборът на Българския лекарски съюз (БЛС) одобри идеята семейните лекари да работят по 8 или 12 часа дневно, а след това здравната каса да плаща на спешната помощ и тя да поема всяко оплакване от болни.

„Представете си как по време на грипна епидемия ние ще ходим при пациенти да им сваляме температурата, а в същото време болен с инфаркт и с инсулт ще ни чакат”, възмути се д-р Десислава Кателиева, председател на асоциацията, цитирана от всекидневника.

Според нея ако предложението на БДС стане факт, ще се ликвидира и неотложната помощ (на нея се падат неспешните, но нуждаещи се от лекар болни). А даже и да се стигнело до въвеждане на идеята, ще са необходими два пъти повече екипи на Спешна помощ.

„Джипитата са със силно лоби, затова БЛС застана зад тях. Кой обаче ще защити спешните лекари?!”, пита д-р Кателиева. Асоциацията се е обърнала за помощ към здравната комисия в парламента, към Министерството на здравеопазването (МЗ) и към пациентски организации, за да знаели и болните българи какво им се крои.


Коментари