Публикация

Зъболекарите искат повече пари за стоматологични услуги догодина

Предвидените 106 млн. лв. не стигали за лечение на всички здравноосигурени


Българският зъболекарски съюз (БЗС) настоява за увеличение на парите за стоматологични услуги в проектобюджета на НЗОК от 106 500 000 лв. на 176 000 000 лв. Това се казва в отворено писмо на управителния съвет на съсловната организация до всички институции в здравеопазването.

Целта е в пакета, заплащан от касата, да бъдат включени нови дейности за гражданите над 18-годишна възраст. Зъболекарите също така настояват предвидения остатък от 104 млн. лв. за 2014 г. да бъде разпределен за лечебна дейност. Според тях наличието на подобен остатък може да бъде определено или като грешка, или като преднамерено заделени средства, които ще бъдат отнети от НЗОК и използвани за други цели.

От БЗС мотивират първото си искане с това, че 106 млн. лв. не могат да покрият нуждите на всички здравноосигурени лица годишно. Стоматолозите се позовават на епидемиологични данни, според които 35-44 годишните имат 17 засегнати от кариес зъби, като 8 от тях са лекувани, с кариес са 3 броя, а 6 са извадени. При гражданите над 60 години, които са близо 1,9 млн., положението също е много тежко. 20% са с напълно обеззъбена горна челюст, 17% - напълно обеззъбена долна челюст, а тотално обеззъбени са 13%. Според БЗС това означава, че пакетът за дентални услуги за здравноосигурените над 18 г. е символичен и абсолютно недостатъчен. Стоматолозите напомнят, че в момента възрастните имат право годишно на един преглед и две дейности – две пломби или две екстракции, или комбинация от пломба и екстракция. В същото време децата до 18 г. имат право на един преглед годишно и четири дейности. Затова от БЗС отбелязват, че според Закона за здравното осигуряване всички здравноосигурени лица са равнопоставени, но в момента по отношение на гражданите над 18 г. равнопоставеността е нарушена. Неравнопоставеност има и при внасянето на здравните вноски – държавата внася за децата и пенсионерите половин вноска, а военните и държавните служители например са освободени от вноски. Зъболекарите настояват това неравенство да бъде премахнато.


Коментари